Actual

EXCLUSIV! Mihai Tudose la Podcastul Hai România.” Ciucă trebuie să-și demisia pe 25 mai, dacă nu, se vor face anticipate”

EVZ CAPITAL
FOTO:EVZCAPITAL

Fostul premier al României Mihai Tudose a fost invitatul jurnalistului Ionuț Cristache în cadrul Podcastului Hai România disponibil pe canalul de Youtube EVZ CAPITAL. 

Cristache și invitatul lui au făcut o incursiune în principalele evenimente ale zilei. În revistă au fost trecute subiecte ce țin de politica internă precum condițiile rotativei guvernamentale, legea pensiilor speciale, taxa de solidaritate și nu în ultimul rând, alegerile prezidențiale din 2024. 

Nicolae Ciucă trebuie să-și dea demisia pe 25 mai

Pe plan extern, atenția celor doi interlocutori ai podcastului Hai România a fost centrată pe subiecte ca situația canalului Bâstroe și cum este afectată relația România Ucraina din cauza Kievului care a trecut peste interdicțiile de a regulariza malurile canalului respectiv.

Podcastul începe cu o întrebare plasată la timpul trecut și anume cum a fost relația dintre Iohannis și Tudose pe când cel din urmă se afla în capul mesei din sala de ședință a Palatului de la Victoria. Sigur pe sine și fără să ezite Tudose a precizat că relația dintre el și Președinte a fost una strict  profesională asemenea unei colaborări între premier și primul om în stat.

Discuția se mai animă atunci când Cristache aduce în discuție transferul de putere de la PSD la PNL, o tranziție care ar urma să se finalizeze pe 25 mai. În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora PSD ar urma să preia Guvernarea din mâinile premierului Ciucă undeva prin toamna acestui an.

Marcel Ciolacu premier sau alegeri anticipate

Se pare că această întrebare nu a fost pe placul fostului premier din epoca Dragnea. Ușor iritat Mihai Tudose a făcut o dezvăluire cu iz de amenințare. Altfel spus, grupare din Kiseleff 10 nu acceptă niciun fel de compromis în privința amânării transferului de putere. Pe scurt, pe 25 mai 2023 Nicolae Ciucă trebuie să-și depună demisia, în caz contrar PSD va demara procedurile alegerilor anticipate.

”Se face rotativa. Eu am încredere în cuvântul lui Nicolae Ciucă, a zis că pe 25 mai își va da demisia, dacă nu se vor face anticipate. Este vorba de a fi PSD la guvernare cu Marcel Ciolacu premier. Înteleg că Ciucă nu face prea multă politică. Până în mai, mai este”.

Întrebat dacă ar renunța la postul de europarlamentar, pe care îl ocupă în prezent, în favoarea unui portofoliu, Mihai Tănase a precizat că nu ține în mod expres să ocupe o funcție de conducere în Guvernul României. Însă, Tudose îi este dator actualului președinte al PSD, Marcel Ciolacu. Pe scurt, pe vremea când Tudose era în fruntea Guvernului i-a cerut ajutorul lui Ciolacu iar acesta nu l-a refuzat. 

Mihai Tudose: ”Fiecare tip de scrutin cu dezbaterea proprie”

Mihai Tudose și-a exprimat poziția astfel: ”Nu îmi doresc în Guvern, în schimb atunci cand l-am rugat pe Ciolacu să vină  în Guvern el a avenit. A muncit s-a implicat alături de mine. Nu pot să spun nu, atunci când îmi solicită ajutorul. Să vedem ce si cum. Ce orizont de așteptare este. Dacă este o formula care sa producă, da! Dar de dragul unei poze la Guvern, nu mulțumesc”!

Referitor la alegerile generale din 2024, Mihai Tudose nu vede cu ochi buni comasarea scrutinului de anul viitor deoarece ”Începând de la partea practică foarte complicată și așa la locale romanul primește 4 buletine de voturi să-i mai dai încă 2-3 nu cred ca este în regulă.

Fiecare alegeri are specificul ei. Când începi să le amesteci s-a închis. Fiecare tip de scrutin cu dezbaterea proprie. N-o să mai înțeleagă nimeni nimic. Europarlamentarele nu pot fi cuplate cu nimic că așa a zis Europa”, a adăugat Mihai Tudose.