Actual Diverse

Alertă la Marea Neagră. Un virus letal ucide delfinii. Sunt oamenii în pericol? Ce spun specialiștii

Alertă la Marea Neagră. Un virus letal ucide delfinii. Sunt oamenii în pericol? Ce spun specialiștii

Este războiul vinovat, posibil. Clima în declin, poate fi, de asemenea, un motiv. Dar cel mai bine este să aflăm ce răspund bioligii marini la întrebarea De ce mor tot mai mulți delfini în Marea Neagră.

Alertă la Marea Neagră. Un virus letal ucide delfinii. Sunt oamenii în pericol? Ce spun specialiștii

Mobilivirusul este un virus mortal care se răspândește rapid mai ales primăvara, în perioada de migrație a animalelor. El afectează acum din ce în ce mai multe viețuitoare marine. Afecțiunea nu se poate transmite și la om, susțin specialiștii.

Unii dintre delfinii morți, aduși de valuri la mal, prezintă semnele unui virus mortal, care se transmite foarte ușor la mamiferele marine, spun biologii marini.

Generează o boală, o viroză care practic, pe lângă infecția respiratorie acută poate genera și encefalită, practic sunt pusee de febră de înalt grad, peste 80% din cazuri prezintă aceste pusee și în același timp acest virus lovește și în sistemul imunitar„, a explicat, la Digi24, Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.

Pentru a putea identifica virusul, specialiștii trebuie să recolteze probe la scurt timp de la înregistrarea decesului mamiferului. Până acum, un laborator din Franța a confirmat deja moartea a doi delfini din cauza virusului.

De la începutul anului, 152 de delfini au fost găsiți eșuați pe malul românesc, de la Marea Neagră.

 „O parte din ele s-au găsit între Sulina și Sf Gheorghe în zona Deltei Dunării. Multe exemplare se găsesc între Năvodari și Constanța și în zona Eforie, Eforie Sud, Eforie Nord. Și la fel avem câteva exemplare în partea de sud a litoralului„, a povestit și un alt biolog marin, Costin Timofte.

Și Ucraina are punctul ei de vedere și acesta a fost transmis de un om de știință ucrainean. Da, războiul ucide vietățile marine.

3.000 de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului declanșat de Rusia, a ținut să precizeze, cu referire la tragedia delfinilor, un biolog marin din Ucraina.

Războiul din Ucraina ne omoară delfinii. Peste o sută de exemplare au pierit din cauza zgomotelor produse de explozii. 26 de delfini morți au fost găsiți pe brațul Sulina, într-o singură zi, a scris infoactual. Este o situație deosebit de îngrijorătoare în Marea Neagră, unde în doar două luni au murit peste o sută de delfini. Se pare că de vină ar fi navele de război și exploziile submarine.

Foto: arhiva/DC News