International

Alianțele geopolitice se presează una pe cealaltă în contextul războiului. Se sporește posibilitatea unui conflict nuclear

rusia
Arhivă

Fostul președinte rus amenință cu războiul nuclear. Motivul: anunțul Finlandei și Suediei de a adera la NATO

Alianțele geopolitice se presează una pe cealaltă în contextul războiului. Se sporește posibilitatea unui conflict nuclear

La vestea că Finlanda și Suedia se apropie de aderarea la NATO, în dimineața zilei de joi, 12.05.2022, fostul președinte rus și aliat de lungă durată al lui Valdimir Putin, Dmitri Medvedev, a reacționat:
„În contextul războiului prin procură declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili:
1. Furnizarea Ucrainei de către țările NATO cu arme, antrenarea trupelor sale pentru a folosi echipamente occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței în apropierea granițelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia în locul „războiului lor prin procură”.
2. Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula.
3. Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea”, a spus Medvev pe Telegram.

„Să nu vă mințiți pe voi înșivă și pe alții” și „să nu vă înecați cu propria salivă în paroxismele rusofobiei!”, a spus Medvev în încheiere, ca îndemn la adresa Occidentului.

Suedia e așteptată și ea să depună cerere de aderare

Urmând exemplul vecinului său, Finlanda, de a rescrie politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Guvernul Suediei intenţionează să depună o cerere de aderare la NATO săptămâna viitoare, relatează, cotidianul suedez Expressen, citat de Reuters.

Tot în decursul zilei de joi, 12.05.2022, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat, că Finlanda trebuie să ”solicite fără întârziere aderarea la NATO”, situaţie care pune presiuni asupra Suediei să urmeze exemplul vecinului său, Finlanda, care este singurul alt stat nordic care nu este membru al NATO și totodată, cel mai apropiat aliat militar al Suediei, citează stiripesurse.ro