Actual Lifestyle

Ancheta despre moartea medicului Sorin Puia în Turcia. Apar informații noi. De ce românii din grup nu se pot întoarce acasă

Ancheta despre moartea medicului Sorin Puia în Turcia. Apar informații noi. De ce românii din grup nu se pot întoarce acasă
editiadedimineata/colaj

Şase români sunt încă blocaţi în Turcia, după moartea cunoscutului medic român Sorin Lucian Puia de la Maternitatea Giuleşti din București. În același timp, noi informații, despre tragedia care a transformat vacanța de vis într-un adevărat coșmar, au ieșit la suprafață.

Noi informații despre moartea medicului Sorin Lucian Puia în Turcia. De ce românii din grup nu se pot întoarce acasă

Potrivit unor surse din Turcia, citate de RTV, se pare că medicul Sorin Lucian Puia a căzut în apă și că acesta ar fi fost băut în acea zi fatidică. La început s-a spus că cei șase români martori au declarat că medicul a căzut din pat pe podeaua cabinei și s-a lovit la cap.

Nu se știe nici acum de către familia medicului de ce căpitanul iahtului închiriat a fugit, după ce a acostat în port și nu a așteptat autoritățile de anchetă turce. Acesta a fost, însă, identificat si a dat deja prima declarație în acest sens. Dar informațiile de la dosar nu au fostă făcute publice, cel puțin deocamdată.

Reamintim faptele, informații făcute publice pe 1 octombrie.

Doctorul Sorin Lucian Puia avea 76 de ani şi plecase în vacanţă cu şase prieteni din România, undeva pe Marea Egee, în apele teritoriale ale Turciei. Grupul închiriase un iaht, însă pe 30 septembrie 2022, medicul Sorin Lucian Puia a murit, primele informații făcând referire la un posibil accident.

Printre cei șase români blocați în Turcia se află managerul și directorul medical al unui spital din București, un regizor și producător de film, doi prieteni, care sunt medici la Maternitatea Giulești, precum și mai mulți oameni de afaceri. Doctorul Traian Maier și regizorul Cătălin Saizescu au confirmat pentru presa din România că nu pot părăsi Turcia.

Decesul doctorului a fost confirmat și printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE) al României. În prezent, autoritățile române fac tot posibilul să îi aducă pe membri grupului acasă.

„Autorităţile turce au comunicat Consulatului General al României la Izmir că au dispus măsura interzicerii părăsirii localităţii până la încheierea anchetei pentru şase cetăţeni români care se aflau la bordul ambarcaţiunii la momentul producerii decesului.

În acest context, reprezentanţii oficiului consular au transmis cetăţenilor români o listă cu avocaţi specializaţi în vederea asigurării reprezentării legale în relaţia cu autorităţile judiciare turce şi pentru a obţine ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea”, a mai explicat MAE în comunicatul oficial, citat de ediția anterioară a Infoactual.

La acea dată am publicat informațiile privind tragicul eveniment. Medicii care se aflau pe iaht au declarat că au încercat resuscitarea colegului lor Sorin Puia, dar că nu l-au putut salva. Curiozitatea maximă a fost legată de fuga comandatului vasului, după ce a acostat în port.

Autoritățile din Turcia au deschis o anchetă în cazul decesului său, iar cei șase prieteni încă au interdicție de a părăsi statul turc. Românii sunt şi acum blocaţi în Turcia, iar asupra lor planează suspiciunea de omor.

Unicitatea medicului român

Pe lângă faptul că era un renumit specialist în Obstetrică-Ginecologie, medicul Sorin Lucian Puia, a adunat de-a lungul anilor zeci de mii de cochilii de moluște (scoici și melci), aduse din toate colțurile lumii, din cele 122 de țări în care a călătorit. A devenit nu doar colecționar, ci și un adevărat cercetător în domeniul biologiei marine. O pasiune de o viață, pe care soția sa, actrița Dana Dogaru, a privit-o întotdeauna cu multă înțelegere.