Diverse International

Anchetă fără precedent la Universitatea Cambridge. Trebuie să se afle de ce au murit 5 studenți, unul după altul

Anchetă fără precedent la Universitatea Cambridge. Trebuie să se afle de ce au murit 5 studenți, unul după altul
unica.ro

După ce în ultimele luni 5 studenți din cadrul Universității Cambridge s-au sinucis sau sunt suspecți de suicid, a fost demarată o investigație la nivel de instituție.

 Vicecancelarul prestigioasei instituții de învățământ superior, profesorul Graham Virgo, a declarat că primele informații sugerează că decesele primilor 4 studenți nu au avut legătură între ele, aceștia studiind la facultăți diferite, în timp ce al cincilea caz este încă anchetat, relatează The Guardian.

Cele 5 decese au avut loc între lunile martie și iunie 2022, respectiv:

  • un deces a avut loc în martie 2022
  • 3 decese au avut loc în mai 2022
  • un deces a avut loc în iunie 2022 (după crearea grupului de anchetă)

Unul dintre decese a fost confirmat de către un medic legist ca fiind o sinucidere în timp ce celelalte 4 sunt tratate ca potențiale suiciduri, au specificat reprezentanții Universității Cambridge.

Totodată, BBC notează că situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în anteriorii 4 ani s-au sinucis alți 4 studenți ai universității, creșterea subită a numărului de cazuri în 2022 provocând o situație de alarmare la nivel de universitate.

Ce demersuri a făcut Universitatea Cambridge

Profesorul Graham Virgo a relatat că după înregistrarea celui de-al patrulea deces din acest an, Universitatea a luat legătura cu agențiile relevante din cadrul NHS (Sistemul Național de Sănătate Publică al Marii Britanii) și a creat un grup de anchetă care să „revizuiască ce s-a întâmplat și ce lecții pot fi învățate”.

Serviciul Central de Asistență Psihologică al Universității a înregistrat un număr de 2.123 de cereri în anul 2021,  în timp ce serviciile individuale ale colegiilor componente au raportat 453 de studenți care au cerut ajutor.

Unul dintre liderii asociației studenților Universității Cambridge, Ben Dalitz, a declarat că universitățile au fost însărcinate de guvern cu crearea unor politici privind prevenirea suicidului, dar că propunerea inițială de la Cambridge „a fost modificată destul de mult”.

Concret, Ben Dalitz a spus: „Conducerea superioară a universității a cedat în fața presiunilor făcute de șefii colegilor pentru a relaxa politicile și deja eram destul de îngrijorați să vedem că ceea ce a început ca o discuție despre siguranța studenților s-a transformat în una despre răspunderea legală”.