Actual International

Asistentele medicale din Marea Britanie au votat pentru grevă, prima dată în 106 ani

Asistentele medicale din Marea Britanie au votat pentru grevă, prima dată în 106 ani
Facebook

Greva anunțată de sindicat miercuri, 9 noiembrie 2022, vine ca urmare a respingerii ideii de creștere a salariilor asistentelor medicale britanice, după doi ani dificili de gestionare a pandemiei.

Asistentele medicale din Marea Britanie au votat pentru grevă, prima dată în 106 ani

Asistentele medicale din Marea Britanie, membre ale Colegiului Regal de Asistență Medicală, au votat pentru a intra în grevă, pentru prima dată în 106 ani, în ceea ce va fi o lovitură uriașă pentru încercările guvernului de a rezolva problemele cotidiene.

Greva va acoperi aproape toate spitalele NHS (Serviciul național de sănătate (National Health Service – NHS) este termenul general pentru sistemele de sănătate finanțate din fonduri publice din Regatul Unit al Marii Britanii), unul sau două dintre acestea ratând la limită prezența la vot necesară pentru a face ca votul să fie legal.

O analiză realizată de Sky News arată că salariul unei asistente medicale cu experiență a scăzut în termeni reali cu cel puțin 20% în ultimii doi până la 12 ani. Practic, asta înseamnă că acestea lucrează acum o zi pe săptămână fără să fie plătite.

Secretarul general și directorul executiv al RCN, Pat Cullen, a declarat într-un comunicat:

„Furia s-a transformat în acțiune – membrii noștri spun că e suficient. Vocea asistenților medicali din Marea Britanie este puternică și mă voi asigura că va fi auzită”.

”Membrii noștri nu vor mai tolera un cuțit financiar pe muchie de cuțit acasă și un tratament crud la locul de muncă. Miniștrii trebuie să se uite în oglindă și să se întrebe cât timp vor mai supune personalul de asistență medicală la așa ceva”.

„În timp ce ne planificăm greva, bugetul de săptămâna viitoare este ocazia guvernului britanic de a semnala o nouă direcție cu investiții serioase. În întreaga țară, politicienii au puterea de a opri acest lucru acum și în orice moment. Această acțiune va fi atât pentru pacienți, cât și pentru asistente medicale”.

„Standardele scad prea mult și avem un sprijin public puternic pentru campania noastră de a le ridica. În această iarnă, cerem publicului să arate personalului de asistență medicală că sunteți alături de noi.”

Sindicatul a declarat că cei 300.000 de membri ai săi merită mai mult respect din partea guvernului, motiv pentru care a cerut o creștere salarială de cinci procente peste rata actuală a inflației.