Actual Lifestyle

Atenție! Nu lăsați ventilatoarele pornite pe timpul nopții. „Pericol de moarte!”

Atenție! Nu lăsați ventilatoarele pornite pe timpul nopții. „Pericol de moarte!”

Lăsarea ventilatorului pornit, peste noapte, poate să nu fie cea mai înțeleaptă idee, potrivit experților în siguranță. Deși este o soluție bună, în loc să suferi din cauza căldurii, să-l lași ore în șir în timp ce dormi presupune anumite riscuri.

Nu există date concrete pentru incendiile legate în special de ventilatoare, dar electricitatea rămâne cea mai mare cauză a tuturor incendiilor accidentale din locuințele din Marea Britanie.

„Este foarte probabil ca britanicii să apeleze la ventilatoarele lor pentru a se răcori, dar nu vă sfătuim să le lăsați să funcționeze toată noaptea, în timp ce dormiți”, a avertizat Giuseppe Capanna – inginer pentru siguranța produselor de la Electrical Safety First, organizație de caritate.

„Dacă ventilatorul dvs. începe să dea semne că ceva nu este în regulă, cum ar fi: miroase a ars, scoate scântei sau are un bâzâit neobișnuit, timpul dumneavoastră de răspuns va fi foarte întârziat.”

„În consecință, ar putea exista un risc crescut de apariție a unui incendiu dacă nu puteți răspunde la situație suficient de repede. Motoarele din ventilatoare pot fi supuse cu ușurință la stres inutil, cum ar fi dacă mecanismul se prăbușește sau devine obstrucționat deci, prin urmare, este vital să fiți cu ochii pe ventilatorul dumneavoastră când este pornit.

Nu riscați supraîncălzirea motorului în încercarea de a menține răcoarea noaptea.”

Experții îi îndeamnă pe oameni să fie atenți la tipul de ventilator pe care îl cumpără – și de unde îl cumpără.

Gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra un ventilator la mâna a doua, deoarece ar putea fi mai vechi și este mai probabil să fie în stare proastă.

De asemenea, ar putea avea o problemă ascunsă de care nu știți, cum ar fi motoare vechi sau deteriorate, care pot fi susceptibile la supraîncălzire.

În cazul în care cumpărați un ventilator la mâna a doua, verificați dacă nu există daune vizibile, mai ales în jurul cablurilor și pe priză.

Dacă vă păstrați ventilatorul într-un șopron, beci sau într-un loc umed, este important să verificați și existența mucegaiului. Cel mai bine este să cumpărați un nou ventilator de la un comerciant cunoscut în loc de la vânzători terți de pe piețele online.

În ciuda preocupărilor legate de siguranța la incendiu, dacă vă confruntați cu situații de căldura extremă, probabil cel mai bine este să țineți ventilatorul pornit, dar, de preferat, nu peste noapte.