International

Au fost extratereștii sau doar chinezii? Răspunsul Casei Albe despre OZN-urile misterioase doborâte de armata SUA

OZN, sursă foto ABC NEWS
OZN, sursă foto ABC NEWS

Abordarea frontală a Casei Albe la problema extratereștrilor vine după ce generalul Glen VanHerck a refuzat duminică să excludă implicarea extratereștrilor în incidentele din ultimele săptămâni. Cel puțin o dată sau de două ori în acest weekend, gândul a trecut prin mintea tuturor: Ar putea fi vorba de extratereștri?

Luni, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, nu a pierdut timpul să strivească această întrebare după ce forțele americane au doborât trei obiecte neidentificate în weekend.

„Știu că au existat întrebări și îngrijorări în legătură cu acest lucru, dar nu există – din nou, niciun indiciu – de extratereștri sau de activitate extraterestră cu aceste recente doborâri”, a declarat Jean-Pierre de pe podiumul Casei Albe. „Am vrut să mă asigur că poporul american știe acest lucru, că voi toți știți acest lucru și era important pentru noi să spunem acest lucru de aici, deoarece am auzit multe despre asta.”

Armata SUA a doborât trei OZN-uri

Armata americană a doborât duminică un obiect zburător neidentificat deasupra lacului Huron, al patrulea vizat de forțele americane în aproximativ o săptămână. Duminică seară, oficialii din domeniul apărării au refuzat să identifice ce ar putea fi cele trei obiecte doborâte în weekend, ceea ce a stârnit întrebări cu privire la potențialele amenințări ale obiectelor și la motivul pentru care a existat o serie de detecții de la balonul spion chinezesc.

Abordarea frontală a Casei Albe la întrebarea despre extratereștri vine după ce generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului nord-american de apărare aerospațială și al Comandamentului nordic al SUA, a refuzat să excludă duminică prezența extratereștrilor sau implicarea extratereștrilor. Un oficial al Departamentului Apărării, în urma declarațiilor generalului de duminică seară, a declarat că nu există „niciun indiciu privind extratereștrii sau activitate extraterestră în cazul acestor recente doborâri”.

„Iubesc filmul E.T., dar voi lăsa asta aici”, a glumit Jean-Pierre.

„Adevărul este acolo, Karine”, a ripostat un reporter din spatele sălii.

Glumele au destins reporterii, dar încă nu există un răspuns concret

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a urcat apoi pe podium, mulțumindu-i lui Jean-Pierre pentru că a clarificat lucrurile și i-a făcut „munca ușoară”.

Kirby a oferit luni mai multe detalii despre cele trei obiecte, spunând reporterilor că acestea erau fără pilot și că nu au fost detectate amenințări sau semnale de comunicare. Președintele Joe Biden a fost pus la curent cu operațiunile recente, a precizat el, menționând că obiectele au fost doborâte din cauza unor riscuri legate de traficul aerian, nu din cauza unor amenințări de supraveghere.

„Nu avem niciun motiv specific pentru a suspecta că acestea efectuau supraveghere de orice fel”, a spus el, adăugând însă că nu poate fi exclusă această ipoteză.

Kirby a declarat că unul dintre motivele pentru care crede că SUA identifică mai multe astfel de obiecte este că „acum le căutăm”, menționând că sistemele radar americane au fost ajustate pentru a monitoriza mai bine obiectele mai mici, care se deplasează mai lent.

„Este dificil pentru mine să spun exact la ce vă puteți aștepta în viitor. Unul dintre motivele pentru care credem că vedem mai multe (OZN-uri, n.r.) este pentru că noi căutăm mai multe. După cum l-ați auzit pe generalul VanHerck menționând aseară, au modificat filtrele și câștigurile – așa cum le numim noi – ale capacităților radar pentru a privi mai discret la altitudini înalte, la secțiuni radar mici și la obiecte cu viteză redusă”, a declarat Kirby.

„Nu cred că poporul american trebuie să se îngrijoreze în legătură cu extratereștrii în ceea ce privește aceste nave”, a mai spus el.

Balonul chinezilor, motiv de îngrijorare pentru SUA

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul CQ Brown, într-o intervenție în fața Brookings Institution luni, a declarat că balonul spion chinezesc a fost un semnal de alarmă pentru armată.

„A fost ceva care ne-a atras atenția tuturor”, a spus el, referindu-se la balonul spion. De atunci, armata scrutează cu atenție spațiul aerian și „ajustează … sensibilitatea radarelor, ceea ce înseamnă că vedem mai multe lucruri decât am vedea în mod normal”.

„Dar nu apreciem și nu înțelegem pe deplin ceea ce vedem”, a adăugat el.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer (D-NY), a declarat că Congresul va primi o informare clasificată despre obiecte în zilele următoare.

„Pot asigura poporul american de acest lucru: Dacă vreunul dintre aceste obiecte prezintă vreun pericol pentru poporul american sau pentru interesul american, va fi tratat în mod corespunzător, așa cum au fost tratate și ultimele”, a declarat Schumer în cadrul emisiunii The View de pe ABC. „Susțin pe deplin Senatul, bipartizan, să investigheze de ce nu am știut mai devreme. Este o întrebare bună la care avem nevoie de un răspuns”.

Ședință clasificată pe subiectul OZN-urilor

Camera va organiza o ședință clasificată pentru toți senatorii marți, la ora 10.00, cu privire la obiectele neidentificate care au fost doborâte în weekend, potrivit unui purtător de cuvânt al lui Schumer.

Între timp, administrația Biden formează, de asemenea, un grup inter-agenții care se concentrează pe abordarea problemei obiectelor aeriene neidentificate în spațiul aerian al SUA și pe a vedea ce îmbunătățiri trebuie aduse, a anunțat luni Kirby.

„Președintele, prin intermediul consilierului său pentru securitate națională, a ordonat astăzi unei echipe inter-agenții să studieze implicațiile politice mai largi pentru detectarea, analiza și eliminarea obiectelor aeriene neidentificate care prezintă fie riscuri de siguranță, fie de securitate”, a spus el. „Fiecare element al guvernului își va redobândi eforturile pentru a înțelege și a atenua aceste evenimente.

Întrebat dacă doborârea zilnică a obiectelor zburătoare va deveni o normă, Kirby a refuzat să speculeze.

„Cred că putem cu toții să ne dăm seama că uneori există lucruri care plutesc la altitudini mari în diverse scopuri – așa cum am spus, cercetare științifică, meteorologie, baloane meteorologice, tot felul de ambarcațiuni inofensive pot fi ridicate la altitudini mari”, a spus el. „Nu cred că acest lucru este neapărat neobișnuit aici. Îmi este greu să spun exact la ce vă puteți aștepta în continuare”