Actual Diverse

Austriacul care a înființat prima fermă de bizoni din România pregătește acum un parc zoo pe o suprafață de 70 de hectare. FOTO

Austriacul care a înființat prima fermă de bizoni din România pregătește acum un parc zoo pe o suprafață de 70 de hectare. FOTO
Bihor Just

O știre de ultimă oră arată că un austriac, care s-a îndrăgostit de România, va deschide la Șinteu, în județul Bihor, un parc zoo pe o suprafață de 70 de hectare. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Austriacul care a înființat prima fermă de bizoni din România pregătește acum un parc zoo pe o suprafață de 70 de hectare. FOTO

Christian Friedl este o prezență interesantă de peste 20 de ani la Șinteu, în județul Bihor. El a câștigat încrederea oamenilor din comună după ce a demonstrat că a venit în România să investească pe plan local.

Friedl deține, la Lugoj, o firmă cu 500 de angajați care produce somiere pentru paturi, dar construiește și cabane pentru milionarii din Tirol, după cum relatează presa locală. În plus, el salvează lemnul din casele vechi și realizează obiecte unice de design interior.

El este cunoscut deja pentru faptul că a înființat în România și prima fermă de bizoni, potrivit media. Presa a scris anterior că austriacul a investit 400.000 euro în prima fermă de bizoni din România. Creșteau în fermă și mistreți, intenția fiind de a transforma regiunea într-un domeniu turistic și de vânătoare.

La inaugurarea fermei, Cristian Friedl spunea că este pregătit să furnizeze animale și pentru domeniul de vânătoare de la Balc al lui Ion Țiriac, acolo unde veneau să vâneze cei mai bogați oameni din Europa. Mistreții vin din Ungaria, iar bizonii din Germania.

Acum, povestea este despre o grădină zoologică pe o suprafață mare, fiind vorba despre 70 de hectare. Mai exact este vorba despre un parc zoo, pe o suprafață de 70 de hectare. Atras de sălbăticia locurilor, Christian Friedl a investit până acum un milion de euro în acest proiect, urmând să  aducă în regiune 40 de specii de animale.

Primarul, citat de Bihor Just, este cel vare vorbește despre proiect inedit, mai ales pentru locația aleasă.

Lasak Benedek, primarul de Șinteu, relatează că în curând Christian Friedl va deschide un parc zoo pe aproximativ 70 de hectare în comuna bihoreană.

Investiția în parcul zoo este de un milion de euro. Vor fi vreo 40 de specii de animale și vor să deschidă cât mai curând. Acolo se lucrează încă, zona pentru păsări cred că deja e finalizată,” a povestit primarul Lasak Benedek.

Liska Zoo Park, acesta este numele ales de către proprietari: Christian Friedl și un prieten din Germania, pe care austriacul, care iubește România, l-a convins să i se alăture financiar pentru dezvoltarea ideii.

La proiectul care se dorește a fi un parc sălbatic se lucrează intens în momentul de față. Animale sunt dar amenajarea și finisarea parcului zoo este, încă, în curs de derulare.

Muncim din greu ca să deschidem în primăvară. Sper să rezolvăm și problema drumului până aici. Noi ne-am și mutat la Șinteu, muncim cu toate motoarele pornite. Avem multe animale, trei feluri de cerbi, inclusive cerbi albi și cerbi lopătari, struți. Am finalizat voliera pentru păsări pe 800 m.

Va exista un bob alpin pentru deplasarea turiștilor, avem trei lacuri populate. Pensiunea e finalizată, am făcut și extinderi, e gata și o casă cu 8 locuri de cazare. Practic, întreg proiectul va semăna cu un wild park”, a relatat administratorul locației, pentru presa mai sus menționată, Raluca Lucaciu.