International

Îngrijorări la Washington după acordul de securitate semnat între Insulele Solomon și China: „vor exista consecințe”

Îngrijorări la Washington după acordul de securitate semnat între Insulele Solomon și China: „vor exista consecințe”

Într-un comunicat oferit de Casa Albă, Statele Unite ale Americii și-au exprimat îngrijorarea, după ce Insulele Solomon au anunțat oficial marți încheierea unui acord de securitate cu statul chinez. „Dialogul strategic la nivel înalt”, soluția văzută de cele două state.

Îngrijorări la Washington după acordul de securitate semnat între Insulele Solomon și China: „vor exista consecințe”

Pentru oficialii de la Washington, acordul de securitate semnat între cele două părți poate însemna și o „prezență militară permanentă” a Chinei în regiune, ceea ce provoacă îngrijorare. Potrivit AFP, o delegaţie americană la nivel înalt a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon și le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către „stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca „îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor „riposta în consecinţă”.

De asemenea, intră în aceeași categorie și crearea oricărei „instalaţii militare” sau a unor „capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurarea chineză în regiune, mai precizează Casa Albă, conform Agerpres.

Discuții între oficialii celor două țări. Textul acordului nu a fost făcut însă public

Reprezentanți ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Chiar dacă acordul nu a fost făcut public, se pare că anumite informații au ajuns în presă, și anume: dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.

„Răspunzând preocupărilor prezentate, premierul Sogavare a reiterat asigurările care garantează în mod precis că nu vor exista baze militare, prezenţe pe termen lung şi nici capacităţi de proiectare a forţei” chineze, mai menţionează comunicatul Casei Albe.

Pe de altă parte, mai notează preşedinţia SUA, Washingtonul a asigurat Insulele Solomon că „respectă dreptul” acestora de a lua „decizii suverane”, enunţând mai departe iniţiative menite să curteze această ţară, precum deschiderea unei ambasade americane, consolidarea cooperării privind resursele miniere neexploatate, trimiterea de vaccinuri şi a unei nave-spital ca ajutor sanitar.