International

Azi în istorie, 26 septembrie. Zi importantă pentru istoria zborurilor spațiale

Azi în istorie, 26 septembrie. Zi importantă pentru istoria zborurilor spațiale
sursa foto infofinanciar

Azi în istorie, 26 septembrie. În urmă cu 40 de ani, viețile a doi cosmonauți sovietici, Gennady Strekalov și Vladimir Titov, au fost salvate. Este vorba de singura utilizare a unui sistem de ejecție de urgență a navetei din istoria zborurilor spațiale cu echipaj uman. Misiunea lor Soyuz-U se afla pe rampa de lansare. Când controlul misiunii a detectat o scurgere gravă de combustibil în rachete.

Cu doar 20 de secunde înainte ca rachetele să explodeze și să distrugă iremediabil infrastructura de lansare, Strekalov și Titov au fost lansați la 4,5 mile de la locul de lansare. Dar, în mod miraculos, nu au suferit răni grave.

Azi în istorie, 26 septembrie

Cei doi cosmonauți au sărbătorit 26 septembrie ca fiind „a doua lor zi de naștere” în fiecare an după aceea. Strekalaov a continuat să lucreze, petrecând mai mult de 150 de zile în spațiu. În 1995, după ce s-a retras în mod oficial ca astronaut, Strekalov s-a alăturat programului Shuttle-Mir.

Titov a continuat să zboare, iar la 28 octombrie 1992, NASA a anunțat că un cosmonaut experimentat va zbura la bordul misiunii STS-60 a navetei spațiale. Titov a fost unul dintre cei doi candidați desemnați de Agenția Spațială Rusă pentru pregătirea specialiștilor de misiune la Centrul Spațial Johnson. El a fost desemnat ca specialist de misiune de rezervă pentru Serghei Krikalev. Care a zburat la STS-60, prima misiune comună SUA/Rusia cu naveta spațială.

Ultimul album al trupei Beatles

Azi în istorie. În urmă cu 54 de ani, Abbey Road, ultimul album al trupei Beatles, a fost lansat în Marea Britanie. Iar pe 1 octombrie în Statele Unite, și a ajuns pe primul loc în ambele țări. Deși a fost un succes comercial imediat, a primit critici mixte. Unii critici au considerat că muzica sa nu este autentică și au criticat efectele artificiale ale producției. În schimb, criticii de astăzi consideră albumul ca fiind unul dintre cele mai bune ale trupei Beatles și îl clasează ca fiind unul dintre cele mai bune albume din toate timpurile.

În urmă cu 16 ani, o fundație caritabilă înființată de Shakira a donat 40 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale. Banii au fost donați pentru repararea pagubelor provocate de un cutremur în Peru și de un uragan în Nicaragua.

Moment important în istorie

Azi în istorie. În această zi din 1983, locotenent-colonelul sovietic Stanislav Petrov a evitat de unul singur un război nuclear mondial. Atunci când a ales să creadă în intuiția sa și nu în ecranul computerului. Chiar și atunci când acesta indica faptul că SUA lansase un atac cu rachete nucleare împotriva Uniunii Sovietice. Țara era deja în stare de alertă maximă, așteptând represalii pentru doborârea unui Boeing 747 al companiei Korean Air. Locotenent-colonelul nu a avut nicio confirmare și doar câteva minute pentru a-și decide cursul de acțiune.

Mai multe vești bune în această zi:

  • Sir Francis Drake și-a andocat nava în Plymouth, Anglia, după ce a făcut înconjurul lumii (1580)
  • Pink Floyd a susținut primul concert în SUA la Fillmore din San Francisco, cu membrii fondatori
  • A fost difuzat pentru prima dată la televiziunea americană serialul The Brady Bunch, un sitcom despre o familie numeroasă și mixtă cu șase copii din două căsătorii anterioare (1969)
  • Nolan Ryan a stabilit un record al Ligii majore de baseball, lansând al cincilea său meci fără lovitură (1981)
  • Marea Britanie a cedat Hong Kong-ul Chinei după 150 de ani (1984)
  • Inspectorii internaționali de armament au certificat dezarmarea completă a Armatei Republicane Irlandeze (2005), conform goodnewsnetwork .