Actual International

Azi, președintele SUA ajunge în Israel. Care este programul vizitei lui Joe Biden, ce include și vizionare de armament

Azi, președintele SUA ajunge în Israel. Care este programul vizitei lui Joe Biden, ce include și vizionare de armament

În ciuda tuturor criticilor la adresa sa, astăzi, 13 iulie 2022, preşedintele Statelor Unite ale Americii sosește în Israel, pentru o vizită de două zile, înainte de a se deplasa la Jeddah, în Arabia Saudită.

„Ştiu că mulţi nu sunt de acord cu decizia mea de a pleca în Arabia Saudită. Părerile mele despre drepturile omului sunt clare şi de durată, iar libertăţile fundamentale sunt mereu pe ordinea de zi atunci când călătoresc şi vor fi şi în timpul acestei călătorii”, a declarat preşedintele american, Joe Biden, referitor la vizita sa în Arabia Saudită, citat de infoactual.ro

În contextul acestei vizite, oficialii americani și israelieni au evocat un posibil proces de normalizare a legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită, care va fi de durată.

Ce este prevăzut pe agenda vizitei președintelui american

Potrivit corespondentului  Radio România Actualităţi, Dragoș Ciocîrlan:

  • Air Force One va ateriza azi, 13 iulie 2022, în Israel la ora 15:30;
  • Joe Biden, președintele Statelor Unite, va fi întâmpinat la aeroportul internațional Ben Gurion de președintele Israelului, Itzhak Herzog, premierul Yair Lapid și supleantul acestuia, Naftali Bennett;
  • Ceremonia pentru președintele american începe la aproximativ 20 de minute după aterizare.
  • Președintele Statelor Unite, însoțit de ministrul apărării, Benny Gantz, după ceremonie, va vizita expoziția rețelei de apărare aeriană. Expoziția (adusă la aeroportul Ben Gurion) include și puternicul laser care poate doborî drone, rachete și obuze.

Președintele Statelor Unite și membrii delegației sale vor fi cazați la hotelul Regele David din Ierusalim pe toată durata vizitei în Israel.

De asemenea, toate întrevederile vor avea loc la Ierusalim, unde se așteaptă declarația Parteneriatului Strategic Statele Unite – Israel, declarație care va fi piesa centrală a vizitei președintelui american, Joe Biden. Parteneriatul Strategic Statele Unite – Israel include poziția comună împotriva programului nuclear iranian și împotriva agresiunii regionale, ambele țări folosind toate elementele pentru a împiedica Iranul să obțină arma nucleară.

În după-amiaza zilei de vineri, 15 iulie 2022, Air Force One va zbura direct din Israel spre Arabia Saudită, potrivit sursei citate.