Actual

Bancnota care va fi scoasă din circulație! Dacă o aveți, scăpați de ea acum

euro Sursa foto Antena 3 CNN
sursa foto arhiva personala

Bancnota de 500 de euro se pregătește să părăsească scena circulației monetare în Europa. Informația apare într-un comunicat al Europol.

Europol susține că bancnota nu este folosită pe scară largă ca mijloc de plată.

Bancnota de 500 de euro va fi scoasă din circulație

Cu toate acestea, chiar dacă nu este folosită frecvent, bancnota de 500 de euro reprezintă aproximativ o treime din valoarea totală a bancnotelor aflate în circulație. Acest fapt a stârnit întrebări cu privire la scopurile reale pentru care este utilizată de către cetățeni.

„Faptul că bancnota de 500 de euro nu este folosită în mod obișnuit ca instrument de plată, dar reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație, ridică semne de întrebare cu privire la scopurile în care este utilizată.

Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari.  Ele sunt foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar. Asta deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”. Informația a fost prezentată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul din 2 februarie 2016.

În consecință, autoritățile europene au decis să descurajeze utilizarea bancnotelor cu valoare nominală mare. Acestea sunt adesea căutate de către infractori.

Deoarece nu s-a mai produs această bancnotă de câțiva ani, pentru a descuraja utilizarea sa, aceasta a fost retrasă din circulație la data de 4 mai 2016. Bancnota nu a mai fost tipărită din data de 26 ianuarie 2019. Cu toate acestea, Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria au continuat să emită această bancnotă timp de câteva luni pentru a facilita o tranziție fără probleme și din considerente logistice.

Ce e de făcut dacă aveți bancnota

Astfel, bacnotele de 500 de euro rămân în circulație și pot fi schimbate la Băncile Centrale ale Eurosistemului pentru cei care le mai dețin.

Trebuie menționat că procedura de schimb poate implica deschiderea unei proceduri de control. Mai precis, verificarea clienților pentru a se asigura că banii sunt autentici și că posesorii lor nu au legături cu activități ilegale. De aceea, schimbul este mai ușor și mai rapid pentru un titular de cont de încredere decât pentru un străin complet.

Vârful utilizării bacnotei de 500 de euro în Europa a fost atins în decembrie 2015. Atunci erau în circulație 613,6 milioane de astfel de bancnote. Ele aveau o valoare de peste 306 miliarde de euro. După această dată, interesul față de această bancnotă a început să scadă constant, potrivit CanCan.

De asemenea, este de așteptat ca în 2024 să fie lansată o procedură europeană care va duce la crearea unei a treia serii de bancnote euro în câțiva ani. Este posibil ca și bancnota de 200 de euro să aibă aceeași soartă ca cea de 500 de euro.