Actual International

Boris Johnson, susținut ca înlocuitor al lui Liz Truss, în condițiile în care majoritatea Partidului Conservator o dorește demisă

Boris Johnson, susținut ca înlocuitor al lui Liz Truss, în condițiile în care majoritatea Partidului Conservator o dorește demisă
HuffPost UK

Premierul Liz Truss este în funcție de numai șase săptămâni, dar majoritatea membrilor Partidului Conservator o doresc deja afară din lista electorală. Dacă vă era dor, să știți că Boris Johnson are șanse reale să revină. ”I be back”. Mai mult ca posibil să revină. Un sondaj de ultimă oră ne arată cum stau lucrurile acum pe arena politică din Marea Britanie.

Boris Johnson, susținut ca înlocuitor al lui Liz Truss, în condițiile în care majoritatea Partidului Conservator o dorește demisă. VOT FOTO

Ceea ce poate face ca situația să fie și mai gravă pentru noul prim-ministru al Regatului Unit este faptul că înlocuitorul preferat al partidului nu este nimeni altul decât Boris Johnson, căruia i-a luat locul în septembrie.

Un sondaj oficial YouGov realizat în rândul membrilor conservatori a arătat că 55% dintre aceștia doresc ca ea să demisioneze din funcția de premier, în timp ce 38% consideră că ar trebui să rămână în funcție.

Sondajul arată că majoritatea membrilor (63%) cred că predecesorul ei ar fi un bun înlocuitor. Treizeci și doi la sută îl plasează pe acesta drept principalul candidat, urmat de rivalul premierului Truss, Sunak, cu 23 la sută.

De fapt, sprijinul pentru politicianul Sunak ca înlocuitor este ridicat, 60% dintre respondenți considerând că ar fi o opțiune bună, în timp ce 47% îl susțin pe noul cancelar Jeremy Hunt.

Sondajul realizat în rândul a 530 de membri conservatori vine după ce Liz Truss a făcut o întoarcere în ceea ce privește minibugetul său controversat care a prăbușit moneda țării, a zguduit piețele financiare și a dus la concedierea ministrului său de finanțe și a celui mai apropiat aliat politic, după cum a scris și Infoactual anterior.

Rezultatele de mai sus sugerează că membrii conservatori nu au fost impresionați de scuzele domanei Truss, adresate națiunii, ceea ce de fapt pune actualmente în pericol poziția.

Într-un interviu în exclusivitate pentru BBC, Truss i-a spus lui Chris Mason:

„Vreau să accept responsabilitatea și să îmi cer scuze pentru greșelile care au fost făcute. Am vrut să acționez pentru a-i ajuta pe oameni cu facturile la energie, pentru a rezolva problema taxelor ridicate, dar am mers prea departe și prea repede. Am pus în funcție un nou cancelar cu o nouă strategie pentru a restabili stabilitatea economică.”

Printre alte nume sugerate pentru a conduce țara se numără fosta candidată Penny Mordaunt (54%), în timp ce 62% își aruncă sprijinul în spatele secretarului apărării Ben Wallace.

Se pare că sondajul a fost realizat începând cu momentul în care noul ministrul de finanțe Hunt a anunțat că Guvernul a revenit asupra majorității politicilor anunțate în mini-bugetul eșuat, potrivit media internațională.

Presată să demisioneze, Liz Truss își cere public scuze: „Recunosc că am făcut greșeli”