Actual International

Brazilienii l-au trimis acasă pe Bolsonaro, liderul extremei drepte, și l-au ales președinte pe Lula, condamnat pentru corupție

Brazilienii l-au trimis acasă pe Bolsonaro, liderul extremei drepte, și l-au ales președinte pe Lula, condamnat pentru corupție

Brazilia l-a înlăturat pe președintele Jair Bolsonaro și l-a ales pe fostul lider de stânga, cunoscut sub numele de Lula, într-o replică dată actualului președinte de extremă dreapta, scrie presa americană azi.

Brazilienii l-au ales pe Lula, fostul lider de stânga. Traseul, unul incredibil: de la președinție la închisoare și înapoi

Brazilienii l-au înlăturat duminică pe președintele Jair Bolsonaro după un singur mandat și l-au ales pe fostul președinte de stânga Luiz Inácio Lula da Silva pentru a-l înlocui, au anunțat oficialii electorali, o replică la adresa mișcării de extremă-dreapta a fostului lider regional Bolsonaro și a celor patru ani de mandat care au provocat diviziuni evidente consemnate de presa internațională.

Victoria încheie o uimitoare renaștere politică pentru Lula da Silva – de la președinție la închisoare și înapoi. Un parcurs care părea de neconceput.

Analiștii New York Times spun că astfel se pune capăt perioadei turbulente în care fostul președinte Bolsonaro a fost cel mai puternic lider al regiunii. Timp de ani de zile, el a atras atenția la nivel mondial pentru politicile care au accelerat distrugerea pădurii amazoniene și au exacerbat pandemia, care s-a soldat cu aproape 700.000 de morți în Brazilia, devenind în același timp o figură internațională majoră a extremei drepte pentru atacurile sale nervoase la adresa stângii, a mass-mediei și a instituțiilor democratice din Brazilia.

A fost pentru PRIMA dată când un președinte în exercițiu nu a reușit să fie reales în cei 34 de ani de democrație modernă a Braziliei.

Noul ”vechi” președinte a obținut 50,90% din voturi, față de 49,10% pentru fostul conducător Bolsonaro, fiind 99,98% din voturi numărate duminică seara.

Luiz Inácio Lula da Silva sărbătorește câștigarea alegerilor prezidențiale, duminică seară, în São Paulo, Brazilia. Foto: Victor Moriyama/The New York Times

„Voi guverna pentru 215 milioane de brazilieni, și nu doar pentru cei care m-au votat”, a declarat Lula da Silva în discursul său de victorie de duminică seara, citind din paginile ținute de noua sa soție cu care s-a căsătorit anul acesta, după cum bine a observat ”ochiul” vigilent al presei. „Nu există două Brazilii. Suntem o singură țară, un singur popor, o mare națiune”.

Lula da Silva, în vârstă de 77 de ani, este un fost muncitor metalurgist și lider sindical, care a condus Brazilia în timpul boom-ului său din primul deceniu al secolului. Ulterior a fost condamnat pentru acuzații de corupție după ce a părăsit funcția și a petrecut 580 de zile în închisoare. 

Anul trecut, Curtea Supremă braziliană a anulat aceste condamnări, hotărând că judecătorul care i-a judecat cazurile, anterior, a fost părtinitor. Acum, alegătorii s-au mobilizat în spatele celui cunoscut sub numele simplu de „Lula”, asigurându-i astfel ascensiunea și revenirea pe scaunul prezidențial.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj de felicitări președintelui-ales ai Braziliei, Lula da Silva, după victoria acestuia în alegerile prezidențiale de duminică. La fel au procedat și alți șefi de stat.