Actual International

Brigitte Macron cere o modificare radicală a aspectului elevilor în școli. Fosta profesoară vrea să schimbe legea

Brigitte Macron cere o modificare radicală a aspectului elevilor în școli. Fosta profesoară vrea să schimbe legea
Infoactual/arhiva

Fostă profesoară, actuală primă doamnă, Brigitte Macron are o dorință și anume să vadă toți elevii din școlile franceze îmbrăcați în uniforme școlare. Pentru acest vis, ea are și o explicație.

Prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, susține introducerea uniformelor în școli și spune de ce are o astfel de dorință

Prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, susține introducerea obligativității uniformei școlare, care ar putea combate inegalitatea socială în rândul elevilor francezi, potrivit BBC.

Motivul: Ea a spus că elevii ar economisi, de asemenea, timp pentru a se îmbrăca, dar și bani, care nu ar mai fi cheltuiți pe haine de brand.

Despre actuala prima doamnă a Franței se știe că a fost anterior profesoară la o școală din nordul țării.

În ce context au apărut aceste comentarii ale soției liderului francez

Adunarea Națională a Franței dezbate în prezent un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, ar face ca uniformele să devină obligatorii în școlile publice.

Cu referire directă la această idee, ministrul educației, Pap Ndiaye, a declarat că nu va susține această lege. Și iată așa că părerile sunt înpărțite, cel puțin deocamdată.

Ministrul educației spune că nu crede că uniformele ar trebui să fie impuse prin lege. În schimb, el a spus că școlile private ar putea impune purtarea uniformelor dacă doresc.

Cui aparține ideea. Deputatul care se află în spatele proiectului de lege, Roger Chudeau, este un membru al Adunării Naționale de extremă dreapta din Franța, care dorește ca toate școlile de stat să aibă uniforme în culorile proprii.

Opinia exprimată este că o uniformă ar putea elimina barierele sociale dintre elevi, care pot fi perpetuate prin intermediul îmbrăcăminții. Dar spune, de asemenea, că o uniformă universală ar putea împiedica introducerea în școli a hainelor religioase sau etnice.

Deputatul Chudeau, citat de media externă, a susținut totodată că sistemul educațional laic al Franței este din ce în ce mai atacat, dar a șinut să îi mulțumească doamnei Macron pentru sprijinul acordat proiectului său de lege privind uniformele școlare într-o postare publică, pe social media:

„Să sperăm că deputații vor vota în favoarea acestei măsuri aprobate de două treimi dintre francezi”.

La polul opus, parlamentarii de stânga au criticat-o aspru pe prima doamnă pentru că a susținut „propunerea retrogradă” a extremei drepte.

Precizăm că în Franța, ca și în România, școlile de stat sunt gratuite și accesibile tuturor elevilor, în timp ce școlile private sunt cu taxă, adesea selective și pot cere elevilor să poarte, prin regulament, uniforme.