Actual International

Bulgaria, Polonia și Estonia își sfătuiesc cetățenii să plece cât mai repede din Rusia

Bulgaria, Polonia și Estonia își sfătuiesc cetățenii să plece cât mai repede din Rusia
Infoactual

Cetățenii din Bulgaria, Polonia și Estonia au fost sfătuiți de guvernele lor să părăsească Rusia. Motivul situația care escaladează galopant în acest stat, legată în primul rând de mobilizarea care prin fuga oamenilor blochează tot transportul internațional. În plus, haosul din Rusia de astăzi se adâncește.

Bulgaria, Polonia și Estonia își sfătuiesc cetățenii să plece cât mai repede din Rusia

Marți, 27 septembrie 2022, Bulgaria, prin Ministerul Afacerilor Externe i-a sfătuit pe toți cetățenii săi să părăsească de urgență teritoriul Rusiei. Aceștia au fost îndemnați să folosească toate mijloacele de deplasare posibile, în legătură cu situația actuală complicată a călătoriilor din țară.

Cei care au decis să rămână în Rusia au fost sfătuiți să „manifeste o vigilență sporită, să evite locurile de adunare în masă a oamenilor și să monitorizeze îndeaproape evoluția situației”. Dacă este necesar, bulgarii sunt rugați să contacteze ambasada de la Moscova sau consulatul general din Sankt Petersburg.

Ulterior, în aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei și-a sfătuit cetățenii să procedeze exact la fel. De asemenea, a emis recomandarea ca polonezii să nu călătorească pe teritoriul rusesc din niciun motiv. Celor care se află deja în Federația Rusă, fie permanent, fie în vacanță, li s-a spus că este mai sigur să se întoarcă imediat în țara lor de origine.

În ceea ce privește situația politică actuală, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a declarat „cel mai înalt nivel de amenințare”. La începutul zilei, Ministerul Afacerilor Externe din Estonia a făcut un apel similar pentru ca cetățenii săi să iasă din Rusia, după cum a relatat presa internațională.

Rivala NATO și a SUA, Rusia lui Vladimir Putin rămâne un motiv major de îngrijorare mai ales pentru țările din centrul și sud-estul Europei, ca România, Polonia sau statele baltice.

Oficialii ruși sunt tot mai iritați pe neputința armatei de a cuceri Ucraina, și încep să amenințe țările vecine, între care România, Polonia sau Lituania. Strategii americani vorbesc despre un atac cu rachete care ar putea sa lovească ținte din România, unde rușii cred că există mari acumulari de arme pentru Ucraina. Un amplu material pe această temă click aici.