Actual Diverse

Ca-n America. Tânăr, împuşcat de poliţişti după o urmărire cu maşinile pe șoselele României

Ca-n America. Tânăr, împuşcat de poliţişti după o urmărire cu maşinile pe șoselele României
Infoactual/arhiva

O întâmplare care ne duce cu gândul la relatările aproape zilnice ale acțiunilor polițiștilor americani care fug în trafic să prindă diferiți infractori. Diferența este că se întâmplă în România. Mașini de poliție cu sirenele pornite, împușcături și prima victimă.

Ca-n America. Tânăr, împuşcat de poliţişti după o urmărire cu maşinile pe șoselele României

Pe scurt. Un tânăr de 21 de ani a fost împuşcat de poliţişti, după ce maşina de teren în care se afla nu a oprit la semnalele agenţilor, fiind urmărită de aceştia prin judeţul Suceava.

Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe raza localităţii Moldoviţa, judeţul Suceava, după ce un echipaj de poliţie din cadrul Sectiei de poliţie rurală Vama a făcut semn să oprească şoferului unui autoturism de teren înmatriculat in străinătate, cu volanul pe partea dreaptă.

La un moment dat, maşina de teren a ajuns pe un drum forestier greu accesibil, poliţiştii fiind nevoiţi să se oprească, după ce au tras focuri de avertisment în aer şi apoi spre autovehicul.

Tânărul a fost împușcat de un glonț rătăcit al polițiștilor care îi urmăreau mașina. Fiind rănit, el a fost găsit ulterior, în urma unui apel la 112, el fiind transportat la spital, conştient. În maşină se mai aflau doi tineri, toţi fiind băuţi, dar niciunul nu a vrut să le spună poliţiştilor care dintre ei se afla la volan şi de ce nu a oprit la semnal, potrivit News.ro.

Explicația, de fapt justificarea glonțului rătăcit este aceasta: Şoferul nu a oprit, astfel că un poliţist a folosit arma.

”Şoferul urmărit nu s-a supus somaţiilor legale, situaţie în care unul dintre poliţiştii din echipaj a executat două focuri de averisment în plan vertical şi apoi foc spre autovehicul, ulterior urmărirea fiind întreruptă deoarece drumul forestier era unul accidentat si nu putea fi parcurs cu autospeciala de poliţie, iar autoturismul de teren avea un avantaj tehnic superior în aceste condiţii”, au explicat reprezentanții Poliției Județene Suceava.

Dispariția mașinii și a șoferului ei a fost rezolvată de 112.  Și aceasta deoarece după câteva minute de la incidentul dat, s-a primit un apel 112 de la o persoană anonimă prin care se sesiza că un tânăr este rănit, având o plagă împuşcată in zona spatelui. Poliţiştii au ajuns cu dificultate la locul indicat, o zonă forestieră izolată, fiind solicitată o ambulanță care să asigure ajutorul medical necesar.

În regiunea respectivă a fost identificat şi autovehiculul urmărit, prăbușit într-un şanţ. De asemenea, au fost identificaţi alţi doi tineri, ambii de 21 ani, dar niciunul nu a colaborat cu poliţiştii pentru clarificarea situaţiei (toţi se aflau sub influenţa alcoolului, nu au dorit să comunice cine se afla la volan şi nici motivul neopririi). În vehicul, oameni legii au găsit mai multe sticle de alcool.

Tânărul rănit a fost ajutat de poliţişti şi personalul medical să ajungă la ambulanţă, fiind conştient. El a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Cauza a fost prezentată unităţii de parchet competente, care a delegat sarcini de cercetare poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, fiind înregistrat un dosar penal pe cazul dat.