Lifestyle

Calendar ortodox, 26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Calendar ortodox, 26 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
sursa foto arhiva personala

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut și sub numele de Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în calendarul ortodox pe 26 octombrie.

Acest sfânt este venerat și cinstit în întreaga lume creștină pentru viața sa plină de virtuți și pentru miracolele atribuite lui.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Sfântul Dimitrie s-a născut în secolul al III-lea, în cetatea Tesalonic din Grecia. El a trăit în timpul domniei împăratului Galerius. A fost un creștin devotat și un mare apărător al credinței. Legenda spune că a refuzat să ofere jertfe zeilor păgâni și a fost supus unor mari suferințe. Cu toate acestea, credința sa neclintită l-a ajutat să treacă cu bine prin toate încercările.

Sfântul Dimitrie este cel mai cunoscut pentru miracolul său cel mai renumit: în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, a salvat orașul Tesalonic de un atac barbar. Prin rugăciunile sale puternice, a izbăvit cetatea de invadatori și a adus izbăvirea. Acest miracol l-a făcut să fie considerat un apărător al cetății și un sfânt ocrotitor al soldaților.

În tradiția ortodoxă, Sfântul Dimitrie este cunoscut ca Izvorâtorul de Mir. Asta pentru că moaștele sale au fost asociate cu numeroase minuni și vindecări. Cu o credință profundă în protecția lui Sfântul Dimitrie, mulți creștini se roagă la el pentru ajutor în momentele grele și pentru sănătate, potrivit WOWbiz.