Actual

Ce pune la cale MApN? România va cumpăra tancuri Abrams de la americani

Tanc Abrams, sursa foto dreamstime
Tanc Abrams, sursa foto dreamstime

Achiziționarea unui batalion de tancuri americane Abrams și a altor echipamente militare va fi propusă Parlamentului de către Ministerul Apărării Naționale. Șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul-maior Teodor Incicaș, a făcut această declarație în cadrul podcastului „Observatorul militar” al MApN.

”Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererile noastre de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul-maior Incicaș.

România va cumpăra tancuri americane

Întrebat de ce a ales România acest tip de tanc, Incicaș a răspuns că acesta este cel mai potrivit mijloc.  „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, acesta este cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor.” – a mai spus generalul, potrivit PRO TV.

În structura actuală a armatei, un batalion de tancuri ar fi format din 54 de unități, deși detalii precum numărul de tancuri, modelul Abrams și prețul nu au fost încă făcute publice.

„În ceea ce priveşte acest tanc mă amuz că toate lumea îşi închipuie „Ok, iau un tanc vechi”, fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecţie şi echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi”, oficialul MApN.

Armata americană a adus un tanc pentru a fi expus, împreună cu echipajul său, la Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), în mai 2022, când americanii de la General Dynamics au prezentat tancul Abrams ca variantă pentru România.

De menționat că General Dynamics are deja un joint-venture în România care produce la București transportoare blindate Piranha 5, un vehicul de luptă pentru care alte firme precum Elbit au produs deja turele, tunuri, mitraliere și mortiere în România.

Polonia va cumpăra același tip de tanc

„Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil şi are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniţie, dar şi trei mitraliere de tipuri diferite”, a detaliat sergentul american Jesse Boell pentru HotNews.ro.

Acordul pentru achiziționarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams modernizate, în valoare totală de 4,74 miliarde de dolari (4,32 miliarde de euro), a fost semnat de ministrul polonez al apărării la 5 aprilie.

250 de tancuri americane General Dynamics M1A2 SEPv3 Abrams, 26 de tancuri de recuperare M882 Hercules și 17 poduri de asalt M1110 ar fi incluse în acord.

Polonia va primi primul transport de tancuri încă din acest an, iar altele vor urma până în 2026. Oficialii polonezi au convenit, de asemenea, să cumpere 116 tancuri M1A1 Abrams din SUA în cadrul unui acord separat.

Noul acord are o valoare de 1,4 miliarde de dolari, potrivit unui tweet al Ministerului polonez al Apărării, din care 200 de milioane de dolari sunt furnizate de partea americană ca parte a asistenței acordate Poloniei.