Actual Politică

Candidatul la conducerea statului Român din anul 2024, „văzut” de președintele Senatului

Candidatul la conducerea statului Român din anul 2024, „văzut” de președintele Senatului
capital.ro/fanatok.ro

„E mult prea devreme”, dar „Nu ai cum să nu îl vezi ca principal candidat”, a declarat președintele Senatului României, Alina Gorghiu.

Candidatul la conducerea statului Român din anul 2024, „văzut” de președintele Senatului

La Prima TV, preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că în cadrul Partidului Naţional Liberal nu a existat o discuţie referitoare la candidaţii pentru funcţia de preşedinte al ţării, dar a declarat că, la acest moment, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL este favorit pentru o eventuală candidatură la președinție.

Declarația propriu-zisă a Alinei Gorghiu

”În privinţa candidaţilor la preşedinţie, mai avem doi ani şi e absolut prematur să emit opinii referitor la persoane însă, la nivel de principiu, pot să vă spun că Partidul Naţional Liberal în istoria recentă, post-Revoluţie, a avut candidat la preşedinţie preşedintele de partid, de altfel şi celelalte partide au cam respectat această regulă. Dar nu a fost o discuţie în Partidul Naţional Liberal referitoare la preşedinţie la acest moment. E mult prea devreme”, a afirmat Alina Gorghiu în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, duminică, 21 august 2022.

Favoritul. din acest moment, pentru funcția de președinte al României

Gorghiu admite că Nicolae Ciucă este, în acest moment, favorit în partid pentru a candida pentru funcţia supremă în stat la viitoarele alegeri.

În acest context, Alina Gorghiu a precizat: „Este preşedintele partidului şi nu ai cum să nu îl vezi ca principalul candidat la funcţia pentru această demnitate în statul român”.

Ce posibilitate există pentru o candidatură comună cu PSD

De asemenea, Gorghiu a spus că îi este greu să creadă că PNL nu va avea candidat propriu pentru funcţia de preşedinte a ţării, afirmând că va vota în partid pentru a avea candidaturi separate şi nu comune cu PSD. Aceasta susţine că, de altfel nici „nu s-a pus problema de candidaturi comune” cu PSD, subliniind că nici nu crede că se va pune.

Ce arată sondajele de opinie

Președintele Senatului a afirmat că sondajele de opinie indică faptul că în prezent PNL are 25-26 de procente în preferinţele electoratului.

În ce condiții ar putea fi vorba de o coaliție PNL-PSD

Totodată, Alina Gorghiu a menționat faptul că actuala coaliţie de guvernare poate continua şi după tururile de scrutin din anul 2024. Ea a exlus, totuși, posibilitatea unor candidaturi comune cu PSD, dar a spus că ar exista posibilitatea unei coaliții cu PSD-ul după 2024, cu un 2024 pivotat de PNL pe dreapta şi de PSD pe stânga:

„Nu exclud coaliţia cu PSD-ul după 2024, dar da, văd un 2024 pivotat de PNL pe dreapta şi de PSD pe stânga. Eu nu văd cum dreapta din România nu îşi va impune candidatul la preşedinţie”.