Actual

Canicula lovește din nou! Când scăpăm de valul de căldură

Canicula Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: Playtech.ro

Astăzi, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, va fi cod Cod portocaliu în București și 29 de judeţe, iar pentru alte 11 judeţe a fost emis un Cod galben de disconfort termic accentuat.

ANM emis un Cod portocaliu de caniculă, pentru ziua de luni, 28 septembrie, în Capitală, unde bucureștenii se vor confrunta cu un disconfort termic accentuat. Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) indicele temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.
În Capitală, cerul se va menține mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor atinge valori între 36 și 39 de grade Celsius, iar cele minime de 17-21 de grade Celsius.

Când vor scădea temperaturile

Temperaturi maxime de 37 – 39 de grade se vor atinge și în Maramureş, Crişana, Banat, Moldova, sudul Olteniei şi al Munteniei şi cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra. În aceste regiunii, minimele se vor situa la valori mai ridicate, între 18 şi 26 de grade. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat.
Conform prognozei ANM în estul Transilvaniei, în Dobrogea şi în nordul Munteniei şi al Olteniei este în vigoare un Cod galben de caniculă. În acete regiuni temperaturile maxime vor atinge valori în general între 35 şi 37 de grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 17 şi 21 de grade. Și în acest caz disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.
Potrivit sursei citate, începând de mâine, marţi, 29 august, valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică, conform G4Media.

Vom avea o toamnă caldă

Cu toate acestea, conform ANM, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în jumătatea estică a țării. Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vestul țării, dar și ușor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Conform prognozei, și săptămâna viitoare, 4 – 11 septembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Și în săptămâna 11-18 septembrie temperatura medie a aerului va înregistra valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
În săptămâna 18 – 25 septembrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare, mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.