Actual Lifestyle

Canicula de toamnă în Spania și Marea Britanie aduce temperaturi record pentru luna octombrie. Nici România nu stă mai bine. Foto

Canicula de toamnă în Spania și Marea Britanie aduce temperaturi record pentru luna octombrie. Nici România nu stă mai bine. Foto
replicaonline

Temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului. Și mai rău este faptul că ele continuă să crească. O atenționare meteo de toamnă caniculară au emis specialiștii meteo din Spania și Marea Britanie. Se pare că nici România nu scapă și va avea parte de același regim canicular.

Canicula de toamnă în Spania și Marea Britanie aduce temperaturi record pentru luna octombrie. Nici România nu stă mai bine. Foto

Canicula de toamnă din Spania a adus temperaturi record, temperaturile medii fiind cu 2,9 grade Celsius mai mari decât de obicei.

Un Punt Oratge a relatat marți, 18 octombrie 2022, că această zi ar putea fi cea mai caldă înregistrată vreodată, temperaturile urmând să atingă valori aproape maxime în sudul, centrul și nordul țării. Cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în capitala andaluză Sevilla în 2017, când termometrul a atins 35,7C.

Site-ul meteo indică faptul că nopțile tropicale au continuat și în octombrie, iar temperaturile au rămas peste 20C în multe părți ale țării încă din luna mai. Se spune că atât temperaturile ridicate din timpul zilei, cât și cele din timpul nopții vor continua în cea mai mare parte a săptămânii, deși începând de azi vor sosi și furtunile.

Vreme alternativă, cu fenomene extreme

În weekend-ul care a trecut, specialiștii din Marea Britanie se arătau îngrijorați de faptul că în termometrele lor se înregistrau 23 de grade. Acum, însă, vremea alternează, de la cald, la ploi.

În Marea Britanie există risc de ploi abundente și vânt, pe alocuri, alternând cu unele perioade mai luminoase și mai calde. De vineri până duminică: vremea continuă să fie instabilă, cu alte ploi sau perioade mai lungi de ploaie pentru majoritatea, unele abundente. Uneori vânt, mai ales în sud-vest. Va fi cald, mai ales în sud, potrivit metoffice.gov.uk.

Și cum arată octombrie în România

Meteorologii români au anunțat că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării, în luna octombrie se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35-38 de grade Celsius.

Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, vremea menţinându-se însorită pe parcursul mai multor zile, chiar dacă nopţile vor deveni tot mai reci şi în majoritatea zonelor ţării va apărea fenomenul de brumă, se arată în caracterizarea climatică a lunii în curs, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) din România.