Actual International

Care este filmul cu cel mai mare succes din cinematografia rusă. A adus și cei mai mulți bani, fiind pe locul doi după Avatar

Care este filmul cu cel mai mare succes din cinematografia rusă. A adus și cei mai mulți bani, fiind pe locul doi după Avatar
Pixabay

Cinematografia rusă, recunoscută peste tot în lume, inclusiv de marii regizori de la Hollywood, este încă în top. În plin război, un film a atins cote maxime de vizionare în Rusia. S-a poziționat pe locul doi după ”Avatar”. Despre tematica lui și mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Să râdem un pic. Care este cel mai mare succes film din cinematografia rusă. A adus și cei mai mulți bani în Rusia. Video

Culmea este că ne așteptam ca în fruntea listei cu cele mai vizonate și filme să fie cele cu tematică despre război sau dramele de iubire, care sunt mai ceva decât cele din Turcia, India sau Coreea de Sud. Dar nu, nu sunt. Încasările record au venit dintr-un film pentru copii.

Un film pentru copii care descrie aventurile unui animăluț amuzant cu urechi mari, cunoscut de generații întregi de ruși prin intermediul desenelor animate sovietice, a devenit cel mai mare succes din cinematografia rusă, potrivit unei statistici oficiale, citate de AFP.

Mai exact este vorba despre filmul „Cheburashka” (se citește Ceburașka), care este în cinematografe de la 1 ianuarie 2023, și a obținut în opt zile peste 3,082 miliarde de ruble (41,3 milioane de euro), depășind precedentul record național stabilit în urmă cu trei ani de comedia „Serf”, a anunțat marți site-ul specializat EAIS.

Filmul a fost realizat de către regizorul Dmitri Diatchenko cu un buget de 850 de milioane de ruble și este în prezent al doilea după „Avatar” al lui James Cameron în box office-ul rusesc, care a obținut aproximativ 3,6 miliarde de ruble.

Câțiva ani mai târziu, povestea sa a fost adaptată pentru ecran, iar Cheburashka a devenit în scurt timp unul dintre personajele preferate de desene animate din URSS. În 2004, Cheburashka a fost mascota oficială a echipei ruse la Jocurile Olimpice de la Atena.

Multe localități inclusiv din Republica Moldova sau foste țări ex-sovietice, pe unde a trecut flacăra olimpică, au și azi statuia în miniatură a lui Ceburașka.

Poveste de poveste. În film, acțiunea are loc la Sochi (stațiune preferată de Putin și alte vedete ale estradei ruse), pe malul Mării Negre, unde Cheburashka este luat de o tornadă, împreună cu tone de portocale. Acolo îl întâlnește pe Guéna, un grădinar cu un comportament adesea ostil, care amintește de crocodilul din desenele animate (alt personaj de desene animate celebru: crocodilul Ghena).

Datorită acestei întâlniri, totul se schimbă în viața lui Guéna: el reușește în sfârșit să își îmbunătățească relația cu fiica sa, o maestră ciocolatieră, o ajută să salveze micul ei magazin de la preluarea de către o mare fabrică de ciocolată și își găsește prieteni și bucuria de a trăi.

Înghesuindu-se în sălile de cinema pentru a vedea acest film, după un an marcat de începutul ofensivei rusești în Ucraina și de noile sancțiuni occidentale, rușii „vor pur și simplu să se regăsească astăzi într-o poveste magică și însorită pe care ne-o povesteau bunicile noastre”, a relatat Alexandre Goloubtchikov, reprezentant de la agenția de marketing Salo, la radio Business FM.

Cheburashka, un animăluț politicos și neîndemânatic, cu urechi mari, care trăia într-o cutie de portocale și al cărui cel mai bun prieten era crocodilul Guéna, a luat naștere în 1966, grație unei cărți a scriitorului sovietic Eduard Uspensky.