Actual

Cât trebuie să plătească astăzi șoferii. Prețurile actualizate ale benzinei și motorinei

cresc-preturile-motorina
sursă foto: kanald.ro

Șoferii trebuie să suporte constant foarte multe costuri. Acestea variază, dar în principal vorbim de sume destul de mari de bani. Șoferii sunt puși constant la cheltuială. Aceștia trebuie să suporte diferite costuri, de la prețul benzinei și motorinei, care este destul de mare, la alte tarife necesare, precum asigurarea obligatorie și revizia periodică. Nu mai luăm în calcul apariția unor anumite probleme la piesele automobilului.

Astfel, în acest context, conducătorii auto caută mereu cele mai bune oferte pentru benzină și motorină. Alimentarea reprezintă un stres pentru mulți șoferi, care sunt nevoiți să scoată sume mari de bani din buzunar.

Prețul carburanților în România

Prețurile pentru carburanți sunt în continuă fluctuație, fiind influențați de diferiți factori externi. Așadar, pentru ziua de astăzi, șoferii vor avea de plătit mai mult pentru motorină. Prețul acestui carburant este în creștere, însă există și o veste bună pentru anumiți români. Tarifele pentru benzină stagnează și nu au o evoluție crescătoare pe scara prețurilor. În cadrul benzinăriilor, oamenii vor găsi diferite prețuri la pompă. Benzina standard este disponibilă, miercuri, în mai multe stații din București, la prețul de 7,14 lei. Din 24 august, prețul benzinei a fost constant. Benzina standard este oferită în restul stațiilor la un preț cuprins între 7,15 – 7,35 lei. Costul benzinei premium variază între 7,60 lei și 8 lei.

Miercuri, stația Lukoil din sectorul 6 al Bulevardului Preciziei din București are cel mai mic preț la motorină, acesta fiind de 7,39 lei. Motorina standard este oferită în restul stațiilor la un preț cuprins între 7,41 lei și 7,54 lei. Cel mai mic preț pentru motorina premium este de 7,75 lei, iar cel mai mare de 8,04 lei. Deși ne confruntăm la acest moment cu prețuri destul de mari, acestea nu pot egala tarifele pentru carburant din anul precedent. Acestea erau semnificativ mai mari, iar șoferii nu puteau face față acestor costuri exorbitante. Benzina standard a costat anul trecut peste 8 lei pe litru, iar motorina standard a costat peste 9 lei.

Dar, multe persoane se întreabă care este cauza acestor creșteri de prețuri ale motorinei și benzinei. Ei bine, există o explicație pentru aceste tarife mari de la pompă. Consiliul Concurenței a descoperit că evoluția prețurilor carburanților la stațiile de alimentare este comparabilă cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, deși cu o întârziere de câteva zile. Studiul Consiliului  Concurenței a analizat modul în care modificările cotațiilor sunt transmise în prețurile la pompă. Cotația Platts, care servește drept preț standard la nivel mondial pentru benzină sau motorină, reflectă oferta, cererea și activitatea comercială de pe piața angro de carburanți. Cotațiile Platts nu sunt date disponibile publicului și, în general, urmează același model pe termen lung ca și prețul barilului de petrol.

Modificările prețurilor la pompă

Schimbările de tarife existente la pompă reflectă integral schimbările care se petrec la nivelul pieței și sunt influențate de diferiți factori. Ca urmare, prețul carburanților la pompă în România este majorat atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină crește și de asemenea, tarifele scad când valorile Platts sunt descendente. Atunci când prețul de referință internațional Platts crește sau scade, majoritatea modificărilor prețurilor la pompă au loc în decurs de o săptămână, conform Antena 3 .