Actual

Ce explicații are prof. Andrei Marga după declarațiile incendiare despre Ucraina. Primul interviu, în podcastul EVZ

Ce explicații are prof. Andrei Marga după declarațiile incendiare despre Ucraina. Primul interviu, în podcastul EVZ
Infoactual

A trecut aproape o lună de zile de când reputatul profesor Andrei Marga a făcut câteva afirmații care au ieșit din tiparele cu care ne-am obișnuit. Fostul ministru de Externe al României a spus în cadrul unei conferințe că Ucraina se află în granițe nefirești. Și de la această declarație incendiară s-a pornit un lanț de opinii, care mai de care mai acuzatoare.

Evenimentul Zilei a avut inițiatia să realizeze primul interviu cu prof. Andrei Marga, pentru a mai stinge din ”focul” opiniilor, uneori dure și nemiloase.

Ce explicații are prof. Andrei Marga după declarațiile incendiare despre Ucraina. Primul interviu în podcastul EVZ

Azi, 18 octombrie 2022, Andrei Marga, fost ministru de Externe, va fi față în față cu Ionuț Cristache, începând cu ora 15.00 la Podcastul EVZ.

”Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea.

Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a spus Andrei Marga în urmă cu o lună, citat de Infofinanciar.

Reacții oficiale

Prima reacție oficială a venit din partea Ucrainei. Afirmația profesorului a fost urmată de reacții dure din partea ambasadei Ucrainei, dar și a ministerului de Externe român. Ambasada Ucrainei a transmis că aceste declarații sunt inacceptabile şi reprezintă ”o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe.”

Andrei Marga a revenit după câteva zile și și-a apărat afirmațiile într-un editorial mediatizat.

Interviul acordat azi, de la ora 15.00, jurnalistului Ionuț Cristache poate fi urmărit, în exclusivitate, pe canalul de youtube Evz Capital, dar și pe paginile de Facebook ale EVZ, Capital, Infofinanciar și Infoactual.