Actual Diverse

Ce poveste se ascunde în spatele primului proces intentat în temeiul noii Legi a memoriei istorice spaniole

Ce poveste se ascunde în spatele primului proces intentat în temeiul noii Legi a memoriei istorice spaniole
Infoactual

Cazul anunțat zilele trecute, la Știrile TVE, arată imagini din procesul intentat secției de poliție națională din Via Laietana din Barcelona pentru implicarea sa în „crimele franchiste”, adică atrocitățile comise pe vremea conducătorului Franco. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Ce poveste se ascunde în spatele primului proces intentat în temeiul noii Legi a memoriei istorice spaniole

Autoritățile spaniole și oamenii din această țară speră că noua lege va aduce o soluție pentru mulți dintre cei care au suferit de pe urma lui Franco. Orori criminale au avut legătură directă cu acest nume, dovadă fiind mărturii istorice și ale celor care au transmis povestea din generație în generație.

Franco rămâne o figură controversată în Spania, marcată de o represiune brutală în urma căreia au fost ucise zeci de mii de persoane.

Dictatorul a permis reformele sociale și economice, dar a rămas în control total de la centru, cu o abordare extrem de autoritară și naționalistă.

Această moștenire a rămas. Regiuni precum Catalonia, Țara Bascilor și Galicia sunt azi în dezacord cu guvernul central în ceea ce privește viitorul lor, scrie presa externă.

Odată cu primul proces intentat la Barcelona în temeiul noii Legi a memoriei istorice, mulți se așteaptă la o avalanșă de cazuri care ar putea contribui la o oarecare vindecare, dar care, de asemenea, ar putea deschide multor familii spaniole răni vechi și dureroase.

Franco. Foto: wikipedia

Date informative: Francisco Paulino Hermenegildo Teódgildo Franco y Bahamonde Salgado Pardo prescurtat Francisco Franco (n. 4 decembrie 1892, Ferrol, Galicia, Spania – d. 20 noiembrie 1975, Madrid, Spania franchistă) a fost un general și politician spaniol, dictator al Spaniei între 1939 și 1975. A ajuns la putere în urma unui război civil (1936-1939) împotriva republicanilor. Franco a obținut victoria cu sprijinul Italiei fasciste și al Germaniei naziste.

El a instaurat un regim dictatorial de extremă dreapta, luându-și titlul de conducător al statului („El Caudillo”). În ciuda faptului că a primit ajutor din partea statelor Axei în timpul războiului civil, Franco a menținut neutralitatea Spaniei în cel de-al Doilea Război Mondial, salvând chiar și refugiați evrei din Spania (în opoziție cu politica germană). Franco a rămas la putere în Spania până la moartea sa, în anul 1975.