Actual

Ce prime vor primi românii de Paște. Iată suma maximă neimpozabilă

bani cash numerar sursă foto: economedia
Credit imagine: economedia.ro

Mai puțin de jumătate dintre angajații români speră să primească o primă de Paște. Vorbim de o scădere de 10 procente față de anul precedent. Pe de altă parte, niște reglementări care au avut loc în ultimul semestru ar oferi angajatorilor dreptul de a acorda vouchere de până la 300 de lei angajaților lor.

Până la valoarea maximă de 300 de lei, suma nu ar fi supusă impozitelor și contribuțiilor sociale. Deși este posibil ca voucherele să depășească această sumă, orice excedent va fi supus procedurilor standard de impozitare. Prima dată când această inițiativă s-a aplicat a fost la începutul anului curent.

Ce așteptări au angajații români

Cu toate că sistemul tichetelor valorice a devenit mai favorabil românilor, puțini se așteaptă ca angajatorii să le ofere astfel de beneficii extrasalariale.

„Sărbătorile de Paşte pun presiuni financiare pe bugetul angajaţilor români, care declară că prima de sărbători de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevărat esenţială (29%) pentru cumpărăturile pascale. Cu toate acestea, doar 45% dintre angajaţi speră să primească ceva în plus cu ocazia Paştelui, cu 10% mai puţini decât anul trecut. Dintre aceştia, cei mai mulţi (58%) se aşteaptă să fie răsplătiţi de angajator cu o sumă cuprinsă între 100 şi 200 de lei, deşi nevoile reale a peste 77% dintre respondenţi ar depăşi valoarea de 500 de lei. Alţi 26% estimează că vor primi între 200 şi 400 de lei, iar 16% speră la o primă mai mare de 400 de lei”, se arată într-un sondaj efectuat de o cunoscută platformă de recrutare online. Rezultatele sondajului au fost citate de realitatea.net.

Care sunt beneficiile extrasalariale de top

Cei mai mulți români și-ar dori să primească o primă pentru sărbătorile pascale. Amintim că prețurile au crescut semnificativ în ultimul an, iar luna dinaintea Paștelui aduce de fiecare dată un salt al cheltuielilor, mai ales atunci când vine vorba de produsele pe care le folosim pentru prepararea felurilor de mâncare tradiționale.

În privința beneficiilor extrasalariale, preferințele românilor sunt destul de diverse, chiar dacă optimismul nu este ridicat. Astfel, 21% dintre persoanele intervievate și-ar dori să primească tichete valorice, care se află pe locul al doilea în topul preferințelor, după o primă oferită direct pe card. Următoarele alegeri din punctul de vedere al beneficiilor sunt: coșul cu produse tradiționale de Paște (15% dintre respondenți), zile libere în afara celor prevăzute de contractul de muncă (13% dintre persoanele intervievate) și petrecere tematică, ale cărei costuri să fie suportate de angajator (doar 3% dintre persoanele care au fost chestionate).