Actual International

Atentatul de la Istanbul. Ce rol au avut trei moldoveni, implicați în atacul sângeros, arestați în Bulgaria. Noi informații

Atentatul de la Istanbul. Ce rol au avut trei moldoveni, implicați în atacul sângeros, arestați în Bulgaria. Noi informații
Rador

O glumă care circulă pe rețelele de socializare transmite un mesaj: moldovenii sunt peste tot în lume. Ca dovadă este și acest fapt deja incontestabil care atestă că trei moldoveni au fost arestați în Bulgaria fiind acuzați de implicarea în atacul sângeros de la Istanbul.

Ce rol au avut trei moldoveni, implicați în atacul sângeros de la Istanbul, arestați în Bulgaria. Noi informații

Cinci suspecţi au fost inculpaţi, în Bulgaria, după atentatul sângeros din 13 noiembrie 2022, de la Istanbul. Printre aceștia se numără și trei cetățeni din Republica Moldova.

„Cinci persoane au fost inculpate pentru că l-au ajutat să fugă pe unul dintre presupuşii autori”, a declarat Siyka Mileva, purtătoare de cuvânt a procurorului general bulgar.

Rolul lor a fost logistic, a precizat reprezentantul procurorului bulgar, menționând că Parchetul bulgar a cerut plasarea în detenţie a patru suspecți, care au fost găsiți pe teritoriul Bulgariei.

Trei dintre inculpați sunt originari din Republica Moldova, iar un altul dintr-o ţară arabă, al cărei nume nu a fost precizat.

În urma atentatului terorist, în care și-au pierdut viața șase persoane, Turcia a respins condoleanțele Statelor Unite ale Americii, pe care le acuză că „îi susţin pe teroriştii” kurzi din Kobane. Pe de altă parte, femeia arestată, care s-a dovedit a fi vinovată de tragedia dată, a făcut mărturisiri anchetatorilor, scrie Infoactual.

Femeia a declarat, în timpul interogatoriului, că a fost antrenată de militanții kurzi din Siria şi a intrat clandestin în Turcia prin regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, controlată în prezent de soldaţi turci şi combatanţi sirieni care susţin Ankara.

Potrivit declarațiilor oficiale ale autorităților, femeia a recunoscut că a acționat la ordinele partidului PKK. Iar ministrul turc de Interne a declarat că femeia se pregătea să fugă în Grecia.

Suspecta a fost arestată împreună cu alţi suspecţi într-un apartament din Küçükçekmece, într-o suburbie a Istanbulului.

Imagini imediat după atentatul sângeros, unde șase oameni și-au pierdut viața. Foto: EVZ/EPA

Şase persoane au fost ucise şi alte 81 rănite în explozia care a avut loc, duminica trecută, pe bulevardul Istiklal din centrul Istanbulului. Până în prezent, atacul terorist nu a fost revendicat. Poliţia din Istanbul a arestat 47 de persoane pe teritoriul Turciei, printre care și o femeie de origine siriană acuzată de amplasarea bombei.