International

Cel mai ieftin grătar! Unde se poate petrece pe bani puțini în sezonul cald

Cel mai ieftin grătar! Unde se poate petrece pe bani puțini în sezonul cald

De 1 mai, românii au scos destui bani din buzunar. De la biletele pentru cele mai în vogă festivaluri ale începutului de sezon festival, la grătare în aer liber și excursii pe munte, totul s-a dovedit costisitor. Deși asta nu i-a oprit pe turiști din a vizita și a se distra, se pare că anumiți oameni au reușit să se destindă în perioada acestei sărbători pe bani puțini. Dar asta se întâmplă în China.

Țara est-asiatică este a doua putere economică globală, iar turismul pe teritoriul chinez a crescut considerabil în ultimii ani. Există ceva pentru toate gusturile – Macau este un loc al opulenței și singura regiune chineză unde jocurile de noroc sunt legale. La polul opus se află Zibo, cel mai ieftin oraș în care poți merge să faci grătarul într-un mod inedit. Desigur, transportul până acolo s-ar putea să fie o investiție serioasă, în schimb.

Cum a ajuns Zibo destinația nr. 1 pentru grătar

Orașul, situat în provincia Shadong, a devenit doar recent o senzație pe rețelele de socializare. Perioada lui de glorie a început în martie 2023, atunci când mai multe filumlețe postate de studenții din împrejurimi s-au viralizat. Și nu degeaba este alegerea numărul unu a studenților – prețurile sunt accesibile chiar și pentru buzunare de mai mică anvergură.

Această unitate administrativ-teritorială găzduiește peste 1.280 de restaurante care comercializează produse făcute pe grătar. Numeroasele restaurante sunt vizitate de peste 130.000 de turiști în fiecare zi. Tot aici s-a popularizat și conceptul de taco chinezesc pe grătar, a cărui faimă a explodat îndeosebi pe Twitter.

Autoritățile locale se bucură, dar se și îngrijorează

„Deși am făcut tot posibilul, s-ar putea să nu putem oferi servicii capabile să satisfacă pe deplin nevoile turiștilor”, a spus administrația locală a orășelului chinez. Mai mult, oficiallii au declarat că din cauza afluxului neașteptat de mare de turiști, au apărut și „unele probleme și neplăceri” pentru vizitatori, afirmă autoritățile din Zibo, conform unei știri care a fost publicată prima dată de către Aleph News. Astfel, turiștii sunt încurajați să viziteze orașul grătarelor ieftine în afara orelor de vârf. Totuși, 1 mai a atras mai mulți curioși ca niciodată, astfel încât Zibo va rămâne cel mai probabil mult și bine pe harta destinațiilor îndrăgite de chinezi și străini.

„Un astfel de entuziasm este motivul fundamental care atrage oamenii în Zibo. Doar în Zibo mi-am dat seama că grătarul te poate umple cu adevărat. Și nu este nici scump”, a spus un internaut de pe platforma Weibo, principala rețea de socializare pe care comunică persoanele din China. Observațiile sale apreciative au atras peste 5.000 de aprecieri.