Actual International

Cel puțin 10 morți și 10 răniți într-un schimb de focuri de Anul Nou chinezesc. Ce se știe despre atacator și primele mărturii

Cel puțin 10 morți și 10 răniți într-un schimb de focuri de Anul Nou chinezesc. Ce se știe despre atacator și primele mărturii
Infoactual/arhiva

Incident armat în plină stradă la sărbătoarea de Anul Nou Chinezesc din SUA.

Cel puțin 10 morți și alte 10 persoane rănite într-un schimb de focuri de Anul Nou chinezesc. Ce se știe despre atacator și primele mărturii de la fața locului

Cel puțin zece morți într-un schimb de focuri de armă în apropiere de L.A. Alte zece persoane au fost rănite în schimbul de focuri de armă din Monterey Park, în California, într-un cartier în care au avut loc festivități în ajunul Anului Nou Lunar, au anunțat autoritățile.

Printre răniți, unele persoane sunt în stare critică, a declarat duminică dimineața devreme reporterilor New York Times căpitanul Andrew Meyer de la Departamentul șerifului din comitatul Los Angeles, care asistă Departamentul de poliție din Monterey Park în cadrul anchetei.

Într-o actualizare a știrilor, duminică 22 ianuarie 2023 s-a confirmat că zece persoane au fost ucise în împușcăturile de Anul Nou chinezesc din California și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite.

Presupusul trăgător este fugar, potrivit căpitanului de poliție Andrew Meyer de la Departamentul șerifului din comitatul Los Angeles. Poliția nu exclude ca incidentul să fie o potențială crimă motivată de ură.

Controlorul municipal Kenneth Mejia a făcut o declarație în urma morților în urma împușcăturilor în masă din timpul sărbătorilor de Anul Nou chinezesc din California.

Foto: New York Times

Într-un tweet, el a declarat că ”inima sa este alături de cei care au pierdut persoane dragi în această seară” în „împușcăturile în masă”.

El a adăugat: ”Monterey Park găzduiește una dintre cele mai mari comunități asiatice din comitatul Los Angeles, iar mulți dintre ei sărbătoreau Anul Nou Lunar”.

Localnicii au postat pe rețelele de socializare videoclipuri și imagini care par să arate poliția în zonă și pompierii tratând victimele împușcate.

Împușcăturile au avut loc în timpul unui festival de două zile pentru a marca Anul Nou chinezesc în California, la care s-au adunat zeci de mii de persoane. Focurile de armă ar fi izbucnit pe Garvey Avenue la ora 22:00, ora Los Angeles, sâmbătă, 21 ianuarie 2023.

Mărturiile sunt și ele impresionante. Potrivit LA Times, un localnic, Seung Won Choi, care deține un restaurant de grătar cu fructe de mare în apropiere de locul în care au avut loc împușcăturile, trei persoane au intrat în restaurantul său și i-au spus să încuie ușa.

El a relatat presei că aceștia i-au spus că în zonă se afla un bărbat cu o mitralieră cu mai multe cartușe la el și că reîncărca pe parcurs ce împușca în valuri.

Proprietarul restaurantului a susținut că împușcăturile au avut loc într-un club de dans din zonă.

Un alt localnic, John, a declarat pentru LA Times: ”Prima mea îngrijorare a fost că știu că există o sărbătoare de Anul Nou Lunar”. El a povestit jurnaliștilor că a văzut o persoană fiind pusă pe o targă și o altă persoană cu un bandaj pe braț.

Căpitanul de poliție Meyer a declarat că autoritățile investighează dacă împușcăturile au fost motivate rasial. ”Vom analiza fiecare unghi în ceea ce privește dacă a fost sau nu o crimă motivată de ură”, a spus el, citat de New Yor Times ediția de duminică, 22 ianuarie 2023.