Politică

Cerința președintelui Iohannis către Biden și liderii UE: „Acțiuni hotărâte pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia”

Cerința președintelui Iohannis către Biden și liderii UE: „Acțiuni hotărâte pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia”
klaus iohannis/aministratia prezidentiala

Klaus Iohannis a făcut apel, în cadrul consultărilor cu lideri aliaţi, ai UE şi ai NATO găzduite de preşedintele american Joe Biden, la „acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia”, subliniind că sancţiunile s-au dovedit un instrument eficient.

Ce le-a spus Iohannis liderilor UE și NATO, la consultările găzduite de Joe Biden

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a participat, marţi, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri aliaţi, ai instituţiilor UE şi NATO şi ai statelor partenere, în contextul continuării agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„Această nouă rundă de consultări transatlantice a avut loc în contextul evoluţiilor umanitare dramatice din Ucraina şi al pregătirilor militare ale Federaţiei Ruse pentru reluarea ofensivei. Liderii au analizat situaţia de securitate şi perspectivele de evoluţie ale acesteia, respectiv cea umanitară deosebit de gravă, rezultată în urma retragerii forţate a armatei ruse din zonele ocupate anterior, şi au condamnat crimele comise împotriva civililor, dar şi distrugerile masive ale zonelor locuite şi ale infrastructurii civile. În context, a fost reiterat sprijinul puternic pentru activitatea Curţii Penale Internaţionale de a investiga, a judeca şi condamna pe cei responsabili pentru crimele comise”, a arătat sursa citată.

Şeful statului a cerut sprijinul Curţii Penale Internaţionale de a investiga, a judeca şi condamna pe cei responsabili pentru crimele comise

 În intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a salutat „continuarea, deosebit de oportună, a consultărilor în acest format şi importanţa crucială a menţinerii coordonării strânse şi a unităţii aliate şi transatlantice, precum şi cu partenerii care împărtăşesc aceeaşi viziune, în contextul regional cu impact asupra securităţii euroatlantice şi globale”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a condamnat crimele comise de trupele ruse împotriva civililor şi continuarea bombardamentelor efectuate de armata rusă asupra ţintelor civile.

Şeful statului a menţionat și demersurile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic şi umanitar. El a subliniat că la eforturile consistente în sprijinul Ucrainei se adaugă şi cele privind facilitarea fluxului a peste 770.000 de cetăţeni ucraineni de la frontieră şi găzduirea refugiaţilor pe teritoriul ţării noastre.

Cerința președintelui Iohannis către Biden și liderii UE: „Acțiuni hotărâte pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia”

„Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la acţiuni hotărâte şi coordonate pentru eliminarea dependenţei energetice de Rusia, subliniind, de asemenea, că sancţiunile s-au dovedit un instrument eficient şi a evidenţiat, totodată, că ţara noastră a susţinut pachetele consistente de sancţiuni adoptate la nivel european până la acest moment şi va menţine coordonarea pentru noi măsuri”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

La discuţii au mai participat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.