International

Cetățenii ruși își neagă identitatea. Ministerul de Interne a semnat mii de solicitări pentru renunțarea la cetățenie

pasaport rusesc; sursa foto: economica.net
FOTO:economica.net

Numărul cetățenilor ruși care au renunțat la cetățenie a ajuns în 2022 la maximul ultimilor trei ani, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe.

Zeci de mii de ruși s-au mutat în străinătate în urma invaziei din februarie 2022 și a mobilizării „parțiale” a rezerviștilor țării în toamnă.În total, 4.306 ruși s-au adresat anul trecut misiunilor diplomatice și consulatelor din întreaga lume pentru a renunța la pașapoartele lor, potrivit site-ului de știri RBC.

Cifra marchează o creștere de la 4.055 de renunțări la cetățenia rusă în 2021 și 3.877 în 2020. Ministerul de Externe a atribuit creșterea de anul trecut restricțiilor legate de Covid la misiunile diplomatice rusești din străinătate în 2020-21.

Numărul pașapoartelor rusești acordate de Moscova a scăzut în 2022

„Luând în considerare cerințele sanitare și epidemiologice în 2020-21, când au existat limite pentru vizitatori, nu au existat schimbări deosebit de vizibile în numărul de cereri de renunțare la cetățenia rusă în străinătate (în 2022). Ministerul rus de Interne a declarat că a semnat 40 de cereri de renunțare la cetățenie în 2022.

În același timp, numărul pașapoartelor rusești acordate de Moscova a scăzut în 2022, după ce a înregistrat o creștere în cei patru ani anteriori.

Cetățenii ucraineni au fost printre primele naționalități care au primit pașapoarte rusești anul trecut, pe fondul campaniei de rusificare a Kremlinului în regiunile sud-est ucrainene capturate, pe care președintele Vladimir Putin a susținut că le-a anexat toamna trecută. „În 2022, a fost oficializată renunțarea la cetățenia rusă pe teritoriul Federației Ruse pentru 40 de solicitanți”, a precizat sursa citată.

Ministerul de Interne a explicat că renunțarea la cetățenia rusă se bazează pe o exprimare voluntară a voinței. Cetățenii ruși care locuiesc în țară pot solicita renunțarea la cetățenia rusă la departamentul de migrație al Ministerului rus de Interne de la locul de reședință. Cei care locuiesc în străinătate pot depune cererea la o misiune diplomatică sau la o instituție consulară a Rusiei din țara de reședință.

Cererea de renunțare la cetățenia rusă poate fi anulată

„Termenul de examinare a cererilor depuse în conformitate cu procedura generală este de cel mult un an, iar în conformitate cu procedura simplificată de cel mult trei luni de la data depunerii cererii și a tuturor documentelor necesare completate corespunzător”, a adăugat ministerul.

Lista documentelor care trebuie depuse împreună cu cererea corespunzătoare este stabilită prin Regulamentul privind procedura de examinare a chestiunilor legate de cetățenia Federației Ruse, aprobat printr-un decret prezidențial în 2002, potrivit tass.com.

Cu toate acestea, există motive de respingere a unei cereri de renunțare la cetățenia rusă. În special, astfel de motive includ neîndeplinirea obligațiilor față de Rusia stabilite prin legea federală, implicarea solicitantului în calitate de acuzat într-un caz penal sau o hotărâre judecătorească împotriva solicitantului care a intrat în vigoare și urmează să fie executată. De asemenea, o cerere de renunțare la cetățenia rusă poate fi respinsă în cazul în care solicitantul nu este cetățean al unui alt stat sau nu are garanții de dobândire a unei astfel de cetățenii