Actual

Cheltuieli enorme făcute de Armata Română. E incredibil pe ce au putut să dea 4 milioane de euro

Cheltuieli enorme făcute de Armata Română. E incredibil pe ce au putut să dea 4 milioane de euro

Tocmai a trecut Ziua Forţelor Terestre, ocazie cu care ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat că Armata Română se află într-un proces continuu de modernizare, ajutată fiind de proporţia din PIB care este alocată pentru MApN. Dintre aceste proceduri de modernizare, amintim și recentele planuri de achiziții, care se ridică la peste 4 milioane de euro.

De această dată, cadrele militare vor să modernizeze bucătăriile și sălile de mese. Este vorba despre mai multe baze militare, inclusiv din Florești, județul Cluj, din reședința județului Sibiu, dar și din Otopeni, județul Ilfov. În afara sălilor destinate preparării și consumului mâncării, cazărmile au fost și ele recent renovate.

Investițiile la care nu te-ai fi așteptat

Cea mai recentă achiziție vine din partea UM 0244 Sibiu – acțiunea sa, vizibilă pe platforma oficială a achizițiilor publice, e-licitatie.ro, se referă la „Execuție lucrări „Lucrări de intervenție la pavilion – S – Bloc alimentar în imobilul 917 Florești””. Așadar, investiția are în vedere Unitatea Militară din comuna Florești, din județul Cluj.

Din lista de achiziții publice ies în evidență și cele destinate amenajării „blocului alimentar”, adică bucătăria unității militare vizate. Lucrările de renovare au o valoare care se ridică la 2.5 milioane de euro, iar caietul de sarcini implică „1. Demolare pavilion S; 2. Realizare pavilion S; 3. Realizare gospodărie de apă (stație pompare apă și rezervor apă); 4. Rețea de alimentare cu apă; 5. Rețea de alimentare cu energie electrică; 6. Grupuri generatoare de JT; 7. Instalație de racordare gaze naturale; 8. Instalație exterioară de utilizare gaze naturale; 9. Refacere platforme betonate”, conform anchetei pe care a făcut-o fanatik.ro.

Bucătării mobile de peste 90.000 de euro bucata

O altă unitate militară, UM 01836, a semnat un contract de aproape 3 milioane de euro pentru 32 de bucătării mobile. Un calcul simplu arată că o singură astfel de bucătărie costă aproximativ 92.000 de euro.

De asemenea, UM 0244 Sibiu a semnat în calitate de contractant un plan de achiziții pentru modernizarea cazărmii 3145 din Târlungeni:„Execuție lucrări pentru obiectivul de investiție imobiliară: „Sală de mese în cazarma 3145 Târlungeni”. Prețul acestei investiții se ridică la 1,8 milioane de euro.

Un alt contractant important este Unitatea Militară 01836 Otopeni: „Obiectul prezentei proceduri de achiziţie îl constituie încheierea unui acord cadru cu valabilitate 2 ani pentru achiziția Bucătăriilor Rulante Auto și a Remorcilor Frigorifice din compunerea Sistemului de campare. Achiziţia este realizată de Unitatea Militară 01836 Otopeni – în calitate de autoritate contractantă delegată”.

Iar acestea nu sunt singurele cheltuieli care vor avea loc. Este deja clar că o sală de mese și o bucătărie ajung la o valoarea însumată de peste 4 milioane de euro, iar achizițiile publice viitoare ar putea să dubleze suma cheltuită de Armata Română, ori chiar mai mult decât atât.