International

China are discuții intense cu SUA, dar și cu Rusia. Joacă la dublu?

SUA și Rusia biden putin xi jinping (sursă foto: khaama.com)

SUA și Rusia au relații foarte tensionate. În special de când invazia rușilor în Ucraina a început, Statele Unite, care conduc NATO, au aplicat numeroase sancțiuni. Amenințările venite de la Kremlin sunt de asemenea substanțiale. În acest climat, China se declară neutră, deși are totodată un „parteneriat fără limite” cu Moscova.

Iar acum, ministrul chinez de Externe se pregătește să meargă la Moscova. Asta după ce a avut o vizită la nivel înalt în Malta, unde s-a întâlnit cu nimeni altul decât consilierul lui Joe Biden.

„Cei doi au discutat aspecte-cheie din relația bilaterală SUA – China, probleme de securitate globală și regională, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și relațiile China-Taiwan, printre alte subiecte”, se arată într-un comunicat venit de la Casa Albă.

Unde se situează China între SUA și Rusia?

În momentul de față, Beijingul are o atitudine din care se vede mai degrabă o apropiere față de Rusia. Relațiile sale cu SUA sunt tensionate. Totuși, întâlnirile diplomatice din ultima perioadă speră să restabilească legături mai puternice între cele două mari puteri economice. În vreme ce Xi Jinping a declarat că Moscova nu va primi ajutoare letale de la Beijing, relațiile economice dintre cele două state asiatice au înflorit.

Iar acum, ministrul chinez de externe va merge pe teritoriu rusesc. Ce a spus despre asta Serghei Lavrov, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse? Că îşi vor „concentra eforturile pe consolidarea colaborării pe scena internaţională”.

Şi situaţia Ucrainei va fi discutată, a relatat un purtător de cuvânt.

„Va avea loc un schimb detaliat de opinii asupra problemelor legate de soluţionarea situaţiei din Ucraina, precum şi a modalităţilor de asigurare a stabilităţii şi securităţii în regiunea Asia-Pacific”, a spus acesta, citat de Ştiri pe surse.