Politică

Ciolacu pune lucrurile la punct: Cîțu i-a supărat pe hackerii ruși! Dîncu face și el precizări despre atacul cibernetic

Marcel Ciolacu

Hackerii ruși sunt atât de buni încât au spart niște servere cu informații deja publice și l-au confundat pe Marcel Ciolacu cu Florin Cîţu. Iar ministrul apărării, Vasile Dîncu spune că atacul cibernetic este un atac simbolic.

Ciolacu pune lucrurile la punct: Cîțu i-a supărat pe hackerii ruși! Dîncu face și el precizări despre atacul cibernetic

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a declarat despre atacul cibernetic, care a vizat mai multe site-uri, că este un atac simbolic mai degrabă, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, iar diviziile de cybersecurity sunt pregătite.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. Nu, este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a spus ministrul.

„Sigur, trebuie să ţinem site-ul sub supraveghere câteva ore. Nu l-am deschis încă pentru că încă este sub control, căutăm originea, studiază informaticienii noştri de unde vine acest atac, dar nu a durat câteva ore. A fost un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare”, a spus el.

Vasile Dîncu a precizat că asemenea atacuri există şi în perioade fără război și sunt făcute asupra site-urilor guvernamentale.

Ciolacu spune că hackerii ruși l-au confundat cu Cîţu

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că este o greşeală nominalizarea sa în mesajul grupării de criminalitate cibernetică Killnet, care a revendicat atacul cibernetic produs vineri dimineaţa asupra mai multor site-uri ce aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

„După cum aţi văzut, e o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu ca şi preşedinte al Senatului. Declaraţia mea a fost una foarte clară. România, dacă este nevoie, este pregătită, atât legal cât şi moral, să facă acest pas. În acest moment nu există o decizie în sensul acesta”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează faptul că există date potrivit cărora atacul cibernetic de vineri ar fi pornit şi de la declaraţiile pe care le-a făcut zilele trecute referitoare la trimiterea de arme de către România în Ucraina.

Site-urile Guvernului (gov.ro), al Ministerului Apărării (mapn.ro), al CFR (cfrcalatori.ro) și al unei instituții financiare au fost atacate cibernetic vineri dimineață.

Grupul de hackeri Killnet a revendicat atacul și susține că acesta a venit în urma declarațiilor făcute de fapt de președintele Senatului, Florin Cîţu, confundat cu Ciolacu, potrivit cărora acesta a promis că va trimite arme letale Kievului.

DIICOT a anunțat că a demarat o anchetă penală.

Grupul face apel să fie atacat și site-ul NATO.

„Împreună cu tine vom răpune site-ul oficial al NATO. Nimeni nu a mai făcut asta până acum. NATO este protejată de „TEHNOLOGIA AKAMEI” – nu va fi ușor. Să începem să analizăm subdomeniile și să analizăm structura de informații a site-ului!”, scriu hackerii.