Actual International

Comoara imensă și unică a cărei descoperire va rescrie istoria civilizației. Arheologii sunt uluiți

Comoara imensă și unică a cărei descoperire va rescrie istoria civilizației. Arheologii sunt uluiți
heritagedaily.com, idahonews.com

„Este o descoperire care va rescrie istoria”, consideră arheologii. În Italia, din băile termale antice din Toscana, au fost scoase peste 20 de statui din bronz, bine conservate, sculptate acum 2.000 de ani.

Descoperirea „rescrie istoria”

Aceasta este o descoperire care „rescrie istoria” tranziției de la civilizația etruscă la Imperiul Roman.

O parte dintre statui reprezintă figuri umane complete, în timp ce altele reprezintă doar părți ale corpului sau organe care erau oferite zeilor ca ofrande.

FOTO dailymail.co.uk

Ce sugerează statuile descoperite

Artefactele sugerează că, în timp ce etruscii și romanii au fost implicați într-un conflict între secolele II î.Hr. și I d.Hr., grupurile care trăiau în această zonă s-au rugat împreună zeităților din sanctuar.

Cele precizate reprezintă o concluzie a arheologilor deoarece statuile, inclusiv reprezentările lui Apollo și Idea, zeul antic grec și zeița sănătății, poartă atât inscripții etrusce, cât și latine.

Artefactele, „o comoară imensă și unică”

Artefactele au fost descrise de ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, drept „o descoperire excepțională pentru Italia” și „o comoară imensă și unică”.

În urmă cu aproximativ 2.500 de ani, cu 500 de ani înainte de formarea Imperiului Roman, majoritatea civilizațiilor etrusce au migrat în Italia din Libia și Turcia de acum.

Și în timp ce erau în Italia, etruscii au controlat majoritatea regiunilor nordice și sudice, devenind o putere comercială pe Marea Mediterană.

Dar, au început să-și piardă locul odată ce grecii au preluat controlul asupra Siciliei, apoi de către Imperiul Roman în 27 î.Hr., care a început să preia controlul asupra întregii națiuni.

Și în timp ce distrugeau dovezile că etruscii au existat,  Imperiul Roman a început să acapareze orașele etrusce unul câte unul.

Se precizează faptul că artefactele din timpul etruscilor sunt foarte rare și foarte greu de găsit.

Totuși, între civilizațiile etrusce și Imperiul Roman nu a fost un război continuu, potrivit ultimei descoperiri care arată că aceștia au trăit și în condiții de pace.

Unde au fost descoperite statuile

Statuile, care fac parte din săpăturile începute în 2019, au fost descoperite în San Casciano dei Bagni, un oraș pe deal din provincia Siena, la aproximativ 160 de mile nord de Roma.

FOTO dailymail.co.uk

Potrivit celui care a coordonat săpăturile, respectiv arheologul Jacopo Tabolli, de la o universitate din Siena:

  • Descoperirea este una semnificativă pentru că pune sfârșitul civilizației etrusce și expansiunea Imperiului Roman într-o nouă lumină.
  • „În timp ce se desfășurau războaie sociale și civile în afara sanctuarului, în interior marile familii etrusce și romane se rugau împreună pentru pace”.
  • „Această posibilitate de a rescrie relația și dialectica dintre etrusci și romani este o oportunitate excepțională”.
  • „Este o descoperire care va rescrie istoria”.

Statuile erau acoperite de aproape 6.000 de monede de bronz, argint și aur, iar apele fierbinți și noroioase din San Casciano au ajutat la păstrarea lor „aproape ca în ziua în care au fost scufundate”

FOTO dailymail.co.uk

Descoperirea este salutată ca o descoperire senzațională, remarcându-se statuile, înfățișând pe Hygieia, Apollo și alte divinități greco-romane, folosite pentru a împodobi un sanctuar înainte de a fi scufundate în apele termale, într-un fel de ritual, „probabil în jurul secolului I, potrivit dailymail.co.uk.