Diverse International

Condamnată la moarte, o deținută a murit stupid înainte să fie executată de autorități

Condamnată la moarte, o deținută a murit stupid înainte să fie executată de autorități

Potrivit unui anunț de duminică, 15 ianuarie 2023, al Ministerului Justiției din Japonia, Miyuki Ueta, condamnată la moarte pentru tâlhărie și crimă din cauza decesului misterios a doi bărbați în prefectura Tottori în 2009, a murit. Femeia, în vârstă de 49 de ani, fostă angajată la un bar, în seara zilei de sâmbătă, 14 ianuarie 2023, aceasta și-a pierdut cunoștința în timp ce lua masa la centrul de detenție de la Hiroshima.

Decesul a fost confirmat la spital

Decesul acesteia a fost confirmat după ce a fost transportată la spital. Potrivit ministerului, Ueta a murit prin sufocare.

Relatarea întâmplării

Ueta s-a sufocat în timp ce mânca în jurul orei 16:20 sâmbătă și a rămas inconștientă. Personalul centrului de detenție din Hiroshima a încercat să-i scoată mâncarea din gură și a luat alte măsuri, dar în zadar. Decesul femeii a fost confirmat în jurul orei 18:55 în aceeași zi, potrivit celor de la minister.

Deținuții nu știu când vor fi executați

După moartea femeii, numărul deținuților condamnați la moarte reținuți în instituții penale din Japonia este de 105.

În Japonia, deţinuţilor condamnaţi la moarte nu li se comunică data execuţiei. Când ordinul de execuţie soseşte în cele din urmă de la Ministerul Justiţiei, majoritatea mai au doar câteva ore de trăit.

Japonia este una dintre puţinele ţări industrializate în care pedeapsa cu moartea este încă aplicată. Activiştii pentru drepturile omului şi UE denunţă de ani de zile modul în care Japonia gestionează execuţiile şi condiţiile din închisorile din ţară.

Decizie de condamnare la moarte a fost definitivă

Condamnarea la moarte a Uetei a rămas definitivă din iulie 2017, după ce Curtea Supremă a menținut deciziile instanțelor inferioare.

Instanța supremă a declarat în hotărârea sa că inculpata a comis „infracțiunile premeditate și crude bazate pe intenții ferme de a ucide” și că ea poartă „răspundere penală gravă”. De asemenea, potrivit hotărârilor instanței inferioare, Ueta l-a drogat pe șoferul de camion Kazumi Yabe, în vârstă de 47 de ani, și l-a înecat în mare în aprilie 2009, apoi, în octombrie 2009, a făcut același lucru și cu Hideki Maruyama, în vârstă de 57 de ani. În ambele cazuri, potrivit hotărârilor, femeia a folosit somnifere pentru a droga victimele.

Femeia datora bani ambelor victime

Ueta, care datora bani ambelor victime, și-a menținut nevinovăția, iar verdictele s-au bazat în principal pe dovezi circumstanțiale, inclusiv că Ueta a fost ultima persoană care s-a întâlnit cu bărbații înainte ca aceștia să dispară. Prin urmare, instanțele inferioare au constatat că Ueta a fost motivată de dorința de a evita rambursarea datoriilor pe care le avea față de victime, potrivit japantimes.co.jp.