Actual

Japonia se reculege. 75 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

Japonia se reculege. 75 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

Japonia se reculege. 75 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima.

Joi, 6 august, japonezii au comemorat 75 de ani de la primul atac nuclear din istorie. Pandemia mondială de coronavirus a limitat manifestările omagiare aduse victimelor de la Hiroshima, din 1945.

Supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineţii la Hiroshima (vestul Japoniei), majoritatea purtând măşti.

Marele public  nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19. Japonezii au urmărit ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate. Inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii în fiecare 6 august în memoria victimelor.

DOCUMENTAR: Istoria neagră a umanităţii – Hiroshima şi Nagasaki ...

O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15, marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani.

„Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros”, a declarat într-un discurs primarul oraşului, Kazumi Matsui, conform digi24.ro.

Bomba „Little Boy” a făcut aproximativ 140.000 de morţi la Hiroshima. Multe victime au murit pe loc. Multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiaţiilor în săptămânile şi lunile care au urmat.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra Nagasaki (sud-vest), provocând încă 74.000 de morţi.