Actual International

Congresul american se frământă și ia decizii cu privire la deținerea de arme

Congresul american se frământă și ia decizii cu privire la deținerea de arme

Orice tânăr american, imediat ce împlinea vârsta de 18 ani dădea fuga la magazin și își cumpăra o armă cu efect letal. Era de ajuns să ducă buletinul și pistolul era al lui. Așa s-a întâmplat în cazul tragediei din Texas și nu este singurul, din păcate.

Senatul SUA a spus ok. Care este vârsta și comportamentul potrivit pentru deținerea armelor, a utilizatorilor casnici

Douăzeci de membri din Senatul SUA au anunțat un acord referitor la schimbarea cadrului legislativ privitor la folosirea armelor de foc.

După mai mulți ani de stagnare și piedici, partidele aflate în Congresul SUA au căzut de acord în privința revizuiri legislației legate de folosirea armelor de către utilizatorii casnici.

Acordul, care nu se ridică la nivelul modificărilor de amploare susținute de democrați, reprezintă un pas important pentru a pune capăt unui impas de ani de zile în ceea ce privește legislația privind reforma în domeniul armelor de foc, a informat New York Times.

Negociatorii din Senat au anunțat că au ajuns la un acord comun asupra unui set restrâns de măsuri privind siguranța armelor de foc, cu suficient sprijin pentru a trece de camera divizată în mod egal, un pas important pentru a pune capăt unui impas de ani de zile al Congresului pe această temă.

Acordul, propus de 10 republicani și 10 democrați și susținut de președintele Biden și de democrați de top, include verificări îmbunătățite ale antecedentelor pentru a da timp autorităților să verifice dosarele de minori și de sănătate mintală ale oricărui potențial cumpărător de arme cu vârsta sub 21 de ani și o dispoziție care, pentru prima dată, ar extinde la partenerii de întâlniri interdicția ca ”agresorii” casnici să dețină arme.

Printre măsuri se numără inclusiv interzicerea vânzării de arme semiautomate persoanelor cu vârsta sub 21 de ani, ar interzice vânzarea de încărcătoare de mare capacitate și ar adopta o lege federală privind steagul roșu, printre alte măsuri. Această propunere a fost discutată, deja, anterior, și în Camera Reprezentanților.

Miercuri, 8 iunie, Camera Reprezentanţilor SUA votase un text diferit referitor la controlul armelor, fiind propusă și interzicerea vânzării de arme semiautomate persoanelor cu vârste sub 21 de ani, însă șansele ca această măsură să fie adoptată de Camera superioară a Congresului sunt reduse, deși ideea a fost reluată de către Senat.

O decizie concretă ar fi alocarea de fonduri pentru ca statele să adopte așa-numitele legi de tip „steag roșu”, care permit autorităților să confiște temporar armele persoanelor considerate periculoase, precum și bani pentru resurse de sănătate mintală și pentru consolidarea serviciilor de siguranță și de sănătate mintală în școli.