Actual International

Fostul premier britanic face declarații despre liderii europeni în contextul războiului Rusia-Ucraina

Fostul premier britanic face declarații despre liderii europeni în contextul războiului Rusia-Ucraina
forbes.ro

În februarie 2022, Franța era „în negare” cu privire la șansele declanșării invaziei rusești împotriva Ucrainei, susține Boris Johnson. De asemenea, fostul premier britanic a acuzat guvernul german că a vrut, inițial, o înfrângere rapidă a armatei ucrainene pentru ca un conflict lung să nu provoace o criză.

În cadrul unui interviu, dat pentru CNN Portugalia, Boris Johnson a dezvăluit variatele atitudini ale liderilor de țări occidentale înainte ca Rusia să-și lanseze invazia împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Boris Johnson despre liderii europeni

În mod particular, Boris Johnson a vorbit de trei lideri europeni, respectiv ai Franței, Germaniei și Italiei.

Totodată, fostul prim-ministru al Regatului Unit a afirmat că, deși țările europene s-au mobilizat rapid să sprijine Ucraina și că acum oferă un sprijin uriaș acestei țări, acest lucru nu era neapărat stabilit și acceptat înainte de invazie.

În acest context, Johnson a declarat următoarele:

  • „A fost un șoc uriaș. Vedeam cum batalioanele tactice ale rușilor se adunau, dar diferite țări aveau diferite perspective”.
  • „Abordarea germană de la un moment dat a fost că dacă războiul se va întâmpla, el va fi un dezastru, așa că ar trebui să se termine repede și Ucraina ar trebui să capituleze”.

De asemenea, Boris Johnson a precizat că raționamentul din spatele acestei abordări a ținut de „tot felul de motive economice”.

Johnson, despre Germania

Potrivit lui Johnson, Germania a luat măsuri rapide pentru a-și elimina dependența de resursele energetice din Rusia încă de când a început războiul din Ucraina.

„Franța n-a crezut până în ultima clipă”

Referindu-se la guvernul de la Paris și la președintele Emmanuel Macron, Johnson a mai declarat:

  • „Franța n-a crezut până în ultima clipă”.
  • „Să n-aveți niciun dubiu că Franța n-a crezut că va fi o invazie până în ultimul moment”.

Președintele francez a încercat să preia inițiativa europeană și să-l convingă pe Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu câteva săptămâni înainte ca dictatorul rus să declanșeze invazia.

Potrivit unei surse militare familiarizată cu subiectul pentru CNN, la acel moment, în luna martie 2022, șeful serviciului de informații militare din Franța, generalul Eric Vidaud, a fost silit să demisioneze, motivul fiind „eșecul în a anticipa” invadarea Ucrainei de către Rusia.

Italia, criticată de Johnson

În ceea ce privește Italia, această țară a fost criticată de Johnson, care a spus că guvernul condus la acea vreme de Mario Draghi „a declarat, la un moment dat, că i-ar fi imposibil să sprijine poziția anti-invazie din cauza dependenței lor masive de hidrocarburile rusești”.

Conform lui Boris Johnson, aceste atitudini s-au schimbat foarte rapid în momentul în care invazia a devenit o realitate și trupele rusești au intrat pe teritoriul Ucrainei.

„Ce s-a întâmplat a fost faptul că toată lumea – germanii, francezii, italienii, toată lumea, președintele Joe Biden – au văzut că nu există altă opțiune. Pentru că nu se poate negocia cu acest tip (n. red. – Putin). Acesta este cel mai important lucru”, a menționat Johnson.

UE lăudată de Johnson

În mod neașteptat, Uniunea Europeană a fost lăudată de fostul premier al Marii Britanii pentru opoziția ei față de războiul Rusiei: „După toate îngrijorările mele… Salut felul în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile sunt dure”.

Johnson, despre Volodimir Zelenski

Cât timp a condus guvernul britanic, Boris Johnson a criticat în mod frecvent invazia rusească și a format o relație strânsă cu președintele Volodimir Zelenski.

Din punctul de vedere al lui Johnson, Zelenski a fost „absolut extraordinar” în felul în care și-a condus țara.

Referitor la acest aspect,  fostul lider de la Londra a precizat:

„Dacă Ucraina decide să fie o țară membră a Uniunii Europene, atunci acest lucru ar trebui să se întâmple și cred că ar fi un lucru bun pentru Ucraina și o va ajuta să facă reforme politice importante”.

Iar referitor la Volodimir Zelenski, Johnson a afirmat că „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost complet, complet diferită dacă n-ar fi fost el la conducerea Ucrainei”, citează digi24.ro.