Actual

Cum să ți se îndeplinească toate dorințele! Ce trebuie să faci de Sâmbăta Mare

Cum să ți se îndeplinească toate dorințele! Ce trebuie să faci de Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Mare. În seara de sâmbătă spre duminică, este celebrată învierea lui Iisus Hristos, iar creștinii merg la biserică pentru a lua Paști și lumina sfântă. Este de asemenea o zi în care somnul, deși nu este interzis, nu este deloc recomandat celor care-și vor cele mai profunde dorințe îndeplinite.

Se spune că în noaptea de sâmbătă, se deschid cerurile. În acel moment, Dumnezeu privește în sufletele credincioșilor și află ce își doresc aceștia cel mai fierbinte. Cei care dorm își opacizează sufletul în fața Domnului, astfel încât El nu le mai poate transforma dorințele în realitate.

Obiceiuri pe timp de zi

În mod tradițional, aceasta este zi în care sacrificăm mielul. Este, de asemenea, ultima zi în care gospodinele pregătesc masa de sărbători. Dacă nu au vopsit ouăle în Joia Mare, atunci așteptarea este să o facă astăzi. De asemenea, sunt retușate hainele celer noi pe care membrii familiei trebuie să le poarte. Ideal este ca toți credincioșii să poarte haine în întregime noi, dar dacă acest lucru nu este cu putință, atunci femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nepurtată, iar bărbații, o pălărie.

Rămășițele mielului sunt de asemenea folosite în obiceiurile sacre în anticiparea Învierii. Ele trebuie să fie îngropate la rădăcina unui copac, pentru a asigura prosperitatea și sănătatea tuturor membrilor familiei.

Obiceiuri în Noaptea de Înviere

Gospodinele trebuie să pregătească coșul de Paște, care va fi sfințit de preot în Noaptea de Înviere. Acest coș conține în mod tradițional următoarele: slănină, pască, cozonac, o lumânare albă, obligatoriu aprinsă, ouă, zahăr, făină, precum și o figurină care să reprezinte un miel. Figurina trebuie să fie făcută din aluat copt. Nici vinul nu trebuie să lipsească din coșul tradițional.

Drumul spre biserică are o mare importanță pentru creștini. Se spune că dacă te împiedici în drum spre a lua Lumină, te va aștepta un an foarte dificil. O recomandare venită din popor este de a ține un fier în gură în momentul în care se trag clopotele la slujba de Înviere. În acest fel, vei fi ferit de neplăceri precum durerile de dinți tot restul anului.

După ce primești Lumina Sfântă și Paști de la preot, precum și după sfințirea coșului cu bucate, este recomandat ca familiile să viziteze mormintele rudelor adormite. Se spune că în Noaptea Învierii, cerurile se deschid, deoarece aceasta este momentul în care Iisus învinge moartea. Din acest motiv, sufletele răposaților se întorc în casele în care și-au trăit viețile pământești, conform Ziarului Unirea.

După momentul de reculegere alături de rudele care și-au încheiat viața pe Pământ, este recomandat ca toți enoriașii să meargă direct spre casă. Acolo, ei mănâncă împreună și celebrează înfrângerea morții și deschiderea porților Raiului de către Iisus Hristos.