Actual International

De ce este important Hersonul pentru Putin. Ultimele informații despre orașul eliberat. VIDEO

De ce este important Hersonul pentru Putin. Ultimele informații despre orașul eliberat. VIDEO
Digi24/colaj

Rușii pierd teren și ucrainenii recuperează teritorii. Războiul pe uscat este în avantajul Ucrainei, în timp ce Rusia pierde teren. Pe acest fond, eliberator, în Ucraina este o adevărată sărbătoare, oamenii au ieșit pe străzi și sărbătoresc fuga umilitoare a rușilor. Cu toate acestea, Dmitri Medvedev, cel mai apropiat om al lui Putin, dă o declarație înfiorătoare, pe care o redăm în cele ce urmează. Și tot în acest context, apare și Erdogan care susține, în continuare, că va face pace.

De ce este important Hersonul pentru Putin. Ultimele informații despre orașul eliberat. VIDEO

În primul rând, de ce este important Hersonul pentru președintele Putin. Herson (în ucraineană Херсон, română Cherson, în media Herson) este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim pe Nipru, reședință a regiunii cu același nume.

Se află pe malul drept (vestic) al cursului inferior al râului Nipru la aproximativ 25 km de gura de vărsare a râului. Herson a fost numit după vechiul oraș grec Chersonesos din peninsula Crimeea (la vest de Sevastopol) și a fost întemeiat în 1778 de feldmareșalul G. A. Potemkin, ca o fortăreață pentru a proteja țărmul Mării Negre cucerit de Rusia. A devenit prima bază navală și șantier naval rusesc de la Marea Neagră.

Herson a fost scena unor lupte grele de la începutul războiului, în timpul invaziei ruse a Ucrainei în 2022, și a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor ruse. Trupele ucrainene au recucerit Hersonul pe 11 noiembrie 2022. Victoria a fost sărbătorită în plină stradă.

O imagine impresionantă: locuitorii orașului Herson, care au supraviețuit coșmarului, au fluturat steagurile Ucrainei, au plâns de bucurie, au cântat și au mărșăluit pe străzi ținându-se de mână.

Orașul era important pentru Putin din trei motive, dintre care două principale: unu, ieșirea la Mare și doi, oficialii regiunii trecute în componența Rusiei după referendum-uri au stabilit sediul principal exact aici. Și, trei, semnificația istorică.

„La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Henicesk. Toate autorităţile principale sunt concentrate aici”, a declarat  Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al celui numit „vicepreședinte” al „administrației” din Herson.

Prin urmare, Herson era un fel de capitală a noii regiuni formate în urma anexări forțate. Astfel, orașul Henicesk, oraș-port la Marea Azov, a devenit, acum, „capitala administrativă temporară” a regiunii Herson.

O noapte agitată în regiune

În seara zilei de sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ucrainenii au recurs la închiderea intrărilor și ieșirilor din oraș. A fost o noapte agitată în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Mai multe surse locale au anunțat schimburi de focuri de armă la marginea orașului, ocupat până acum de armata rusă.

Aproximativ 20.000 de militari ruși ar fi rămas blocați pe malul drept al râului, expuși rachetelor ucrainene. Atacurile cu rachete ucrainene ar fi distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică două posturi cheie de comandă rusești.

Potrivit unei postări pe canalul Telegram al Statului Major General al armatei ucrainene, în ultimele 48 de ore, acestea au distrus două posturi de comandă rusești cheie.

Cel puțin 50 de ofițeri ar fi fost uciși în aceste lovituri, iar alți aproximativ 40 ar fi fost răniți. Mai multe unități terestre au fost, de asemenea, doborâte, împreună cu două elicoptere rusești.

Medvedev: Rusia nu a folosit încă toate armele disponibile

Ucrainenii câștigă teritorii, Putin tace. Doar vocea lui Dmitri Medvedev s-a auzit ieri de la Kremlin. Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, avertizează omenirea că Rusia nu a folosit încă toate armele disponibile.

Postând pe canalul său de Telegram, Medvedev a relatat că armata rusă nu a lovit toate posibilele ținte inamice din zonele populate. El a adăugat că „în rutina vieții cotidiene dificile” și sub influența unor decizii militare complexe, cele mai importante rezultate pentru Rusia în 2022 „au început să fie rescrise”.

„Amintiți-vă că Rusia, din motive evidente pentru toți oamenii rezonabili, nu și-a folosit încă întregul arsenal de mijloace posibile de distrugere. Și nu a lovit toate țintele inamice posibile situate în așezări. Și nu numai din bunătatea noastră umană inerentă. Totul are timpul său”, a postat oficialul rus, apropiatul lui Putin.

Pe acest fond apare și Erdogan cu o declarație de pace

Potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Putin și Zelenski urmează să reia discuțiile.

Raportat de site-ul de știri rusesc Kommersant sâmbătă, 12 noiembrie a.c., Erdogan ar fi în contact cu ambele părți pentru a afla ce așteaptă acestea de la discuții.

Erdogan este citat spunând:

„În aceste 2-3 zile, dacă voi reuși să iau legătura (cu președintele Federației Ruse. – „Kommersant”), voi avea ocazia să vorbesc cu el despre ce crede, ce pași vor face, mai ales ce pași pot face pentru a transforma acest proces, adică dialogul, în pace.

Vom discuta și cu domnul Zelenski și vom vedea ce cred ei, cum privesc un astfel de caz (medierea Turciei în Ucraina și perspectivele unor discuții de pace), noi, bineînțeles, vom cunoaște opinia lor”.

El a adăugat că el și colegii săi vor căuta să înțeleagă situația și cererile fiecărei părți, în încercarea de a înțelege cum să medieze cel mai bine o rezolvare pașnică a conflictului actual.

Erdogan a avut un oarecare succes în cadrul discuțiilor, cel mai important rezultat fiind reluarea exporturilor de cereale.