Actual International

De ce fostul rabin-șef al Moscovei, aflat în exil, îi îndeamnă pe evrei să părăsească Rusia „cât mai pot”

De ce fostul rabin-șef al Moscovei, aflat în exil, îi îndeamnă pe evrei să părăsească Rusia „cât mai pot”
Infoactual/arhiva

Evreii ar trebui să părăsească Rusia ”cât încă mai pot”, a declarat Pinchas Goldschmidt, fostul rabin șef al Moscovei, aflat în exil.

De ce fostul rabin-șef al Moscovei, aflat în exil, îi îndeamnă pe evrei să părăsească Rusia „cât mai pot”

Pinchas Goldschmidt, fostul rabin-șef al Moscovei aflat în exil, a declarat că, în opinia sa, evreii ar trebui să părăsească Rusia ”cât încă mai pot,” înainte de a fi transformați în ”țapi ispășitori” pe fondul conflictului armat din Ucraina.

El a considerat că, în cazul în care lucrurile ar lua o întorsătură nefastă în fostul teritoriu sovietic, autoritățile ruse ar putea redirecționa cu ușurință furia și nemulțumirea maselor asupra comunității evreiești.

„Când ne uităm în urmă la istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic a fost în pericol, ați văzut cum guvernul a încercat să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască”, a declarat dl Goldschmidt într-un interviu pentru The Guardian.

Pinchas Goldschmidt. Fotografie: Matthias Schräder/AP

El a continuat: „Am văzut acest lucru în perioada țaristă și la sfârșitul regimului stalinist. De aceea, cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să plece.”

„Asistăm la o creștere a antisemitismului, în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică și, pas cu pas, cortina de fier se prăbușește din nou. De aceea cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să plece”, a adăugat el.

Goldschmidt a demisionat din funcția de rabin-șef al Moscovei la 6 iulie 2022. El a părăsit Rusia în martie, după ce a declarat că a fost supus unor presiuni pentru că a refuzat să sprijine invazia Ucrainei.

„Au fost exercitate presiuni asupra liderilor comunității pentru a susține războiul, iar eu am refuzat să fac acest lucru. Am demisionat pentru că a continua ca rabin-șef al Moscovei ar fi o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva disidenților”, a mai povestit rabinul, potrivit kommersant.ru.