Info Actual

Info Actual > Politică > De la starea de urgență la starea de calamitate
Politică

De la starea de urgență la starea de calamitate

Portugalia se pregătește și ea să înlocuiască starea de urgență cu starea de calamitate, ceea ce înseamnă și relaxarea unor restricții. Dar premierul și-a atenționat concetățenii că mai multă libertate înseamnă și mai multă responsabilitate pentru fiecare.

330”Normalitatea va veni abia atunci când va fi găsit un vaccin sau un tratament” – asta e ceea ce a spus șeful Guvernului de la Lisabona. Portugalia contează foarte mult pe turism, iar Guvernul a asigurat că vor fi luate toate măsurile de precauție, astfel încât portughezii să meargă la plajă în siguranță.

Ioana Bivolaru, ambasadorul României la Lisabona, pentru Digi24: ”Portugalia intră în stare de calamitate, practic o stare … deci o treaptă mai jos în comparație cu starea de urgență, în urma unei ample consultări a premierului inclusiv cu președintele Portugaliei, dar și cu alţi actori relevanţi. Exact cum aţi spus, se intră într-o a doua fază de tranziție, care include măsuri treptate de relaxare a restricţiilor, însă premierul a afirmat ieri că prima fază a fost foarte dificilă, însă a doua va fi și mai dificilă, întrucât înseamnă reluarea vieții de zi cu zi, conviețuind cu noul coronavirus. Mesajul a fost foarte clar: după ridicarea stării de urgență, nu se va putea reveni la modul de viață normal, până când nu există o formă de tratament sau până când nu va exista un vaccin pentru uz general şi care să asigure o imunizare colectivă.”

Pentru Portugalia turismul este extrem de important și în acest moment se pregătește strategia de relansare a turismului în Portugalia. Este un sector esențial pentru această țară, a contribuit cu 14,6 la PIB şi a asigurat 9% din totalul locurilor de muncă. În perspectiva acestei redeschideri treptate a economiei, Autoritatea portugheză pentru turism a creat deja o etichetă de calitate, care se numește ”Clean & Safe”, pe care companiile din sector care dețin de pașaport sanitar o pot afișa la momentul reluării activității. Este o etichetă care are valabilitate 12 luni și se acordă gratuit de Oficiul turismului portughez, în urma aplicării unor recomandări și a unor controale ale Direcției de sănătate.

Portugalia analizează ca accesul la plajă să fi controlat, ceea ce până acum nu a fost cazul – vorbim de o nouă normalitate; se vor evita aglomerările de persoane, este obligatorie menținerea distanței de siguranță, și reguli speciale mai stricte pentru restaurante și localuri.

Guvernul de la Lisabona a decis să se reia orele în școală pentru clasele a XI-a și a XII-a sau pentru ultimii doi ani de studiu în cazul altor forme de învățământ. Unitățile sociale pentru persoanele cu dizabilități și creșele de asemenea redeschid și se redeschid muzeele și monumentele, palatele, galeriile de artă, iar din 30-31 mai este permisă realizarea ceremoniilor religioase.

Serviciile publice, magazinele, transportul in comun, barurile și restaurantele vor avea condiții speciale de îndepinit, acestea având limitări privind funcționarea.