International

Decizie istorică la Casa Albă. Joe Biden a numit ca purtător de cuvânt o lesbiană de culoare

Joe Biden

Președintele american a ales, joi, ca noua purtătoare de cuvânt să fie Karine Jean-Pierre, după ce Jen Psaki a demisionat. Jean-Pierre va deveni prima persoană de culoare dar și prima persoană LGBT care ocupă această funcție.

Decizie istorică la Casa Albă. Joe Biden a numit ca purtător de cuvânt o femeie de culoare și lesbiană declarată

Karine Jean-Pierre a mai lucrat pentru președintele american și în cadrul campaniei din 2020, și a fost un om de încredere administrației Obama. În prezent, aceasta este adjuncta principală a purtătoarei de cuvânt.

„Karine nu doar că vine cu experiența, talentul și integritatea necesare pentru această sarcină dificilă, dar va continua și să fie un comunicator important pentru munca pe care o face administrația Biden-Harris în numele poporului american”, a transmis președintele SUA.

Aceasta va ocupa noua funcție începând din 13 mai, a anunțat anterior președinția SUA.

„Sunt tot ceea ce Donald Trump urăște”, a explicat ea în 2018 într-un videoclip pentru organizația MoveOn, al cărei lider a fost cândva.

Ea o va înlocui pe Jen Psaki, a cărei adjunctă a fost până acum, potrivit unui comunicat al Casei Albe în care Joe Biden s-a declarat „mândru” de această numire:

„Aș vrea să-i mulțumesc lui Jen Psaki care a readus decența și respectul în departamentul de presă al Casei Albe. Să-i mulțumesc că a ridicat standardele, că a comunicat direct și numai adevărul către cetățenii americani și în tot acest timp a știut să-și mențină simțul umorului în munca sa”, a spus Joe Biden.

Jen Psaki ar pleca pentru un post în cadrul MSNBC.

Cine este Karine Jean-Pierre

Karine Jean-Pierre, în vârstă de 44 de ani, este prima femeie de culoare care își asumă rolul de secretar de presă. Această francofonă, care are ca parteneră o jurnalistă CNN cu care are o fiică, devine și prima lesbiană care își asumă această funcție de temut.

Născută în Martinica din părinți haitieni care au emigrat ulterior în Statele Unite, ea a lucrat la ambele campanii ale lui Barack Obama (2008 și 2012) și apoi la cea a lui Joe Biden în 2020, înainte de a se alătura echipei acestuia la Casa Albă.

Absolventă a prestigioasei Universități Columbia înainte de a se implica în lumea asociațiilor și a politicii, Karine Jean-Pierre a explicat de multe ori că mediul familial, emblematic pentru „visul american”, a fost un factor determinant în cariera sa.

A crescut în New York, unde tatăl ei a lucrat ca șofer de taxi, iar mama ei ca îngrijitoare la domiciliu.

„Sunt tot ceea ce Donald Trump urăşte”, a explicat ea în 2018 într-un videoclip pentru MoveOn, organizaţie al cărei lider a fost cândva.