Actual International

Deputații ruși preocupați de realațiile sexuale. Au aprobat un proiect de lege care interzice „propaganda” LGBTQ

Deputații ruși preocupați de realațiile sexuale. Au aprobat un proiect de lege care interzice „propaganda” LGBTQ

Deputații ruși au aprobat, ieri, în unanimitate un proiect de lege care interzice toate formele de „propagandă” LGBTQ, în timp ce Moscova își continuă campania conservatoare pe plan intern.

Legislația adoptată de camera inferioară a parlamentului, Duma, interzice orice mențiune a ceea ce autoritățile consideră „propagandă gay” în mass-media, cinematografie, cărți și publicitate.

De asemenea, această lege interzice „propaganda pedofiliei și a schimbării de sex”. Dacă va fi aprobată și de camera superioară a parlamentului și va fi promulgată de președintele Vladimir Putin, grupurile de apărare a drepturilor spun că această lege interzice efectiv orice promovare publică a persoanelor LGBTQ în Rusia.

Moscova are deja o lege împotriva „propagandei” îndreptate către minori în ceea ce privește relațiile LGBTQ. Noul proiect de lege ar extinde această regulă la adulți.

„Orice propagandă a relațiilor netradiționale va avea consecințe”, a declarat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, pe rețelele de socializare.

El a spus că proiectul de lege „ne va proteja copiii și viitorul țării de întunericul răspândit de SUA și de statele europene”.

Rusia a încercat să prezinte relațiile LGBTQ ca fiind un produs al influenței occidentale periculoase, înăsprind această retorică pe măsură ce conflictul cu Occidentul se intensifică din cauza Ucrainei.

Șefa grupului pentru drepturile LGBTQ Sfera, Dilya Gafurova, a declarat că este deosebit de „îngrijorător faptul că statul spune că persoanele LGBT+ sunt o invenție occidentală”.

Ea a avertizat cu privire la posibilele efecte ale „demonizării unui întreg grup”.

Proiectul de lege introduce amenzi mari, de până la 10 milioane de ruble (165.400 de dolari), pentru persoanele care ignoră noua interdicție.

Autoritățile vor putea să blocheze site-urile care conțin informații interzise.

Potrivit site-ului Dumei, proiectul de lege va interzice, de asemenea, „vânzarea de bunuri (inclusiv cele străine) care conțin informații interzise”.

Poziția lui Putin fața de mișcarea LGBTQ

Putin se prezintă de ani de zile ca fiind antiteza valorilor liberale occidentale.

Această retorică nu a făcut decât să se întărească de când a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie, izolând Moscova și ducând la o represiune fără precedent în țară.

Companiile de producție cinematografică și editorii de cărți din Rusia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect de lege, spunând că ar putea duce la interzicerea unor opere clasice rusești, cum ar fi „Lolita”, de Vladimir Nabokov.

Duma a comunicat că „filmele care promovează astfel de relații nu vor primi un certificat de distribuție”.

Parlamentari de rang înalt au declarat anterior că proiectul de lege era necesar în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina.

Activista Dilya Gafurova a îndemnat autoritățile să nu folosească comunitatea LGBTQ „ca pe un instrument de confruntare ideologică”.

„Noi existăm pur și simplu. Nu este nimic în neregulă cu noi și nu este nimic de păstrat în taină”, a spus ea, adăugând că este imposibil „să ni se ia vocea”.

Putin, care a împlinit 70 de ani în acest an și și-a petrecut guvernarea promovând ceea ce el numește „valorile tradiționale”, în septembrie a răbufnit împotriva părinților de același sex.

„Vrem cu adevărat ca aici, în țara noastră, în Rusia, în loc de „mamă” și „tată”, să avem „părintele numărul unu”, „părintele numărul doi” sau „părintele numărul trei”?”, a spus el în discursul de la Kremlin din septembrie.

„Au înnebunit complet?”, a întrebat el.