Actual Lifestyle

Descoperire unică în România. Cercetătorilor le-a luat mai bine de 100 de ani pentru aceasta

Descoperire unică în România. Cercetătorilor le-a luat mai bine de 100 de ani pentru aceasta
sibiul.ro

În România, o echipă de cercetători de la Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca și Muzeul Brukenthal, Sibiu (cercetător dr. Márton Venczel, Prof. dr. Vlad Codrea și dr. Nicolae Trif) a descoperit un  nou grup de crododilieni fosili și anume grupul gavialilor.

FOTO brukenthalmuseum.ro

Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au precizat că materialul fosil studiat provine din colecția paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă din apropierea localității Turnu Roșu, din județul Sibiu (cunoscută și sub denumirea de Porcești).

Aceste fosile au fost descoperiți pentru prima dată în țara noastră

Astfel, în acest context, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în data de 6 ianuarie 2023, a anunțat următoarele: „Deși resturi de crocodili fosili mai sunt cunoscute din România este pentru prima dată când acest grup al crocodililor, gavialii, este identificat în țara noastră. Cu toate că în prezent cele două specii actuale de gavialii sunt amenințați cu dispariția, de-a lungul timpului au fost un grup de succes ce a supraviețuit timp de multe milioane de ani în zonele calde și umede ale lumii și având o dietă specializată în consumul de pești. Deși existența acestor dinți în colecție era cunoscută, fiind inițial identificați generic drept crocodili, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani și un colectiv de specialiști pentru identificarea lor la nivel de subgrup”.

FOTO brukenthalmuseum.ro

Muzeul de Istorie Naturală vrea să determine locul de proveniență al fosilelor

Muzeul de Istorie Naturală intenționează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roșu având intenția de a colecta material adițional pentru a determina locul de proveniență a fosilelor și a rafina informațiile privind vârsta acestora precum și contextul ecologic în care trăiau gavialii.

Dinții de gavial vor fi prezentați marți, 10 ianuarie 2023, la ora 13:00, într-un spațiu expozițional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, potrivit brukenthalmuseum.ro.