Actual Social

Diplomație culturală de ziua Trianonului: Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, spectacol în premieră la București

Diplomație culturală de ziua Trianonului: Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, spectacol în premieră la București
Arhivă/ Wikipedia

Acum mai bine de un secol, pe data de 4 iunie 1920, Tratatul de la Trianon consfințea sfârșitul definitiv al ultimului conflict din prima conflagrație mondială, prin trasarea, de către Marile Puteri, a noilor frontiere ale statului maghiar.

Evenimentul geopolitic, care a avut loc în sala palatului Marele Trianon de la Versailles, este văzut și astăzi de extremiștii maghiari drept o traumă națională pentru poporul lor, și reprezintă una din principalele surse de conflict în teritoriile vecine Ungariei, inclusiv în Transilvania.

Încurajează toleranța interetnică

Totuși, anul acesta, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, dar și Opera Maghiară din Cluj-Napoca, vor oferi, la București, o serie de spectacole menite să încurajeze toleranța interetnică și deschiderea minorității maghiare înspre statul român. Astfel, Opera Naţională Bucureşti organizează, cu ocazia celebrării Zilei Tratatului de la Trianon, două evenimente: Luni, 6 iunie, ora 20,00, va avea loc spectacolul de teatru ‘Tragedia omului’, în regia lui Silviu Purcărete, fiind pentru prima oară în istoria de 100 de ani a instituţiei când Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timişoara prezintă un spectacol pe scena operei bucureştene. Evenimentul se doreşte a fi unul de diplomaţie culturală. De asemenea, în ziua de duminică, 26 iunie, ora 19,00, în cadrul Bucharest Opera Festival, Opera Maghiară din Cluj-Napoca este invitată să susţină pe scena operei bucureştene spectacolul ”Ora spaniolă şi Copilul şi vrăjile de Ravel”, în regia lui Tompa Gábor.

Lucian Romașcanu: „Nu trebuie să uităm”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis că ziua Tratatului de la Trianon reprezintă o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinţei şi a identităţii naţionale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflaţi la Alba Iulia, în decembrie 1918.

”Există câteva date în calendar care mă fac să rămân mut de emoţie, dar, în acelaşi timp, mândru de acest popor curajos, în ciuda greutăţilor ce i-au fost puse în cale de-a lungul istoriei sale. 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon, are o semnificaţie aparte pentru fiecare dintre noi, reprezentând o pagină a istoriei României care nu trebuie uitată, o oglindă a voinţei şi a identităţii naţionale, un răspuns pentru vocea românilor din Transilvania şi Banat, aflaţi la Alba Iulia, în decembrie 1918. Ziua de 4 iunie 1920 o datorăm sacrificiului armatei române din Primul Război Mondial, diplomaţiei unor oameni de stat de excepţie – elite politice ale acelor vremuri -, dar şi Puterilor Aliate, care au văzut în acel moment istoric esenţa idealurilor ţării noastre. Din toate aceste motive şi nu numai, avem datoria să marcăm cu demnitate şi mândrie, în fiecare an, ziua de 4 iunie”, a fost mesajul ministrului, potrivit Agerpres.

În acest sens, Ministerul Culturii, în colaborare cu instituțiile aflate în subordinea sa, a mai organizat niște evenimente culturale pentru a marca simbolistica acestei zi istorice pentru istoria națională română:

  • Muzeul Naţional Brukenthal, în colaborare cu Direcţia de Cultură Sibiu, organizează ghidaje tematice gratuite în cadrul expoziţiei ”Mişcarea naţională a românilor din Transilvania” de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger.
  • Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” invită publicul vizitator sâmbătă la parada uniformelor militare din 1918, prezentate de Asociaţia ‘Tradiţia Militară’, în cadrul mai larg al unor ateliere pentru copii şi tineri, care vor afla despre armele de la 1918 şi despre implicarea soldatului român din zona rurală în războiul de întregire a neamului. Vor avea loc şi o serie de ateliere demonstrative de meşteşuguri populare.
  • Institutul Naţional al Patrimoniului va realiza un material documentar cu privire la Tratatul de la Trianon, informaţii rezultate din documentarea unor proiecte realizate anterior de Institut, ce vor fi postate atât pe site, cât şi pe paginile social media ale instituţiei.
  • Teatrul Naţional ‘Mihai Eminescu’ din Timişoara a programat pentru data de 4 iunie, începând cu ora 19,00, spectacolul ”Canicula” de Antoaneta Zaharia, în regia Mirunei Radu, un spectacol care îşi propune să arunce o privire lucidă asupra trecutului, din perspectiva prezentului.
  • Teatrul Naţional ‘I.L.Caragiale’ din Bucureşti va arbora drapelul naţional.
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca a pregătit, pentru 5 iunie, pe Scena Mare, cu ocazia celebrării Zilei Tratatului de la Trianon, premiera naţională ”Traiano în Dacia” de Giuseppe Nicolini, în concert.