Actual

Dispar banii „cash”! Românii nu vor mai putea încasa salariile în numerar

bani salariu sursă foto: capital.ro
Sursă foto: capital.ro

Conform unui proiect de lege propus recent pentru adoptare în Camera Deputaților, companiile din România vor fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar, măsură care vizează în mod direct plata salariilor „cash”,

Proiectul de lege care urmează să fie votat în Camera Deputaților, prevede în mod explicit interzicerea plății salariilor în numerar, fără a preciza care sunt modalitățile de plată alternative agreate. „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se arată în proiectul respectiv.

Viitorul act normativ prevede însă și excepții, reprezentate de : „consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art. 4 lit. e) din Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.”

Conform sursei citate, de excepții poate beneficia și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Condiții obligatorii și pentru comercianți

Proiectul aflat la Cemara Deputaților prevede obligații și pentru comercianți, impunându-le acestora condiția de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Potrivit prevederilor viitorului act normativ: „Persoanele juridice prevăzute la alin.(1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului. Avansul prevăzut la alin.(5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat”, conform sursei citate de realitatea.net.

Cine beneficiază de aceste măsuri

Potrivit preşedintelui ANAF, Lucian Heiuş, principalul beneficiar al plăţilor cu cardul este clientul, urmat de agentul economic şi abia în al treilea rând de stat, creşterea încasărilor la buget.

Președintele ANAF a precizat, cu ocazia lansării în luna aprilie a campaniei de informare „Acceptă plata cu cardul”, că foarte mulţi români vor să plătească cu cardul, pentru că este mult mai simplu, mult mai rapid. Heiuș a mai precizat că începând cu 1 ianuarie 2023, a fost aprobată Legea 370, care obligă societăţile care realizează vânzări în numerar peste 50.000 de lei anual să accepte plata cu cardul sau prin alte mijloace moderne.